Na Bend it Like Beckham, My Big Fat Greek Wedding en Divine Secrets of the Ya-ya Sisterhood is Sweet Home Alabma deze herfst de vierde feelgoodfilm waarin de liefde culturele verschillen overbrugt. Voorspelbaar, maar met Reese Witherspoon als heldin heeft Sweet Home Alabama net dat beetje extra. @@@

Reese is een succesvolle mode-ontwerpster die door de zoon van de burgemeester van New York ten huwelijk wordt gevraagd. Niet zomaar bij een etentje, maar midden in de nacht in de sjieke diamantwinkel Tiffany's. Geen vuiltje aan de lucht, denkt u. Maar Reese blijkt nog een lijk in de kast te hebben, zoals de Amerikanen dat zo treffend zeggen. Ze is namelijk nog getrouwd, met een jeugdliefde uit -u raadt het al- Alabama.

Dode hond

En dus reist Reese naar het diepe Zuiden af, om dit huwelijk snel en pijnloos te ontbinden. Daarbij is ze echter de mentaliteit vergeten van haar geboortestreek, waar alles er heel wat gemoedelijker aan toe gaat. Haar (bijna) ex-man -de uitermate charmante Josh Lucas- wil zijn verstedelijkte vrouw graag een beetje laten zweten en smeken.

Hij houdt haar zo lang aan het lijntje dat Reese van gedachten gaat veranderen, en voor ze het weet stort ze haar hart uit bij het graf van hun dode hond. Een 'sprechhund' noemen scriptschrijvers zoiets, al is het beest in kwestie meestal levend.

Bitchy

Zoals dat hoort bij en geslaagde feelgoodmovie is niet het doel van de reis het belangrijkst, maar de weg erheen. Voorspelbaarheid is daarbij minder belangrijk dan vermakelijkheid, en Reese -eerder zo charmant in Legally Blonde- laat zien waarom ze de nieuwe feelgood-queen is. Ze is niet te beroerd om bitchy te zijn, maar toont net zo makkelijk haar gevoelige kanten. Kortom, lichtvoetig vermaak voor de donkere dagen.

Het Parool: "Witherspoon (..) verdient een beter scenario, met grappen die wel werken"
De Volkskrant: "de hoofdrol van Witherspoon maakt van de film makkelijk amusement"
In 69 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm