Actiefilm over de jonge spion Alex Rider, gebaseerd op een populaire Britse jeugdboekenserie. Met een sterrencast.
#

De Spy Kids gaven er na drie grotendeels geslaagde afleveringen de brui aan, vermoedelijk omdat ze geen kids meer waren. De jeugdige spion Agent Cody Banks met Frankie 'Malcolm in the Middle' Muniz kon buiten de VS nauwelijks bekoren.

En de nieuwe James Bond belooft juist ruiger, rauwer en volwassener dan ooit te worden. Er is kortom, een vacature voor een filmspion die zijn tienerjaren nog niet ontgroeid is. Alex Rider probeert vanaf deze week die vacature op te vullen.

Megalomane snoodaard

Alex Rider is de jonge held van een reeks jeugdboeken van Anthony Horowitz die vooral in Groot-Brittannië erg populair zijn. Tiener Alex Rider (in de film gespeeld door bijna-naamgenoot Alex Pettyfer) wordt van scholier spion wanneer zijn oom Ian Rider (Ewan McGregor) vermoord wordt.

Alex dacht altijd dat zijn oom, tevens zijn voogd, een saaie bankier was, maar komt er nu achter dat oom Ian een geheim agent was voor MI6 en vermoedelijk door een Russische spion is gedood. MI6 wil ook graag weten wat er met hun geheim agent is gebeurd, dus sturen ze Alex met een smoes op een geheime missie die de Spy Kid op het spoor brengt van de megalomane snoodaard Darius Sayle (Mickey Rourke).

Deze wil een nieuwe generatie computers op de markt brengen, de zogenaamde Stormbreakers -weten we meteen waar die titel op slaat. De Stormbreakers zijn echter geen onschuldige computers: ze bevatten virussen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gebruikers.

High tech tegenhanger van Harry Potter

De makers zijn niet over één nacht ijs gegaan: de 15-jarige Alex Pettyfer werd uit 500 jongens verkozen voor de rol van Alex Rider. Begrijpelijk, want als Stormbreaker een succes zou worden liggen er nog vijf andere Alex Rider-boeken gereed om verfilmd te worden.

En met 8 miljoen verkochte exemplaren over de hele wereld heeft de Alex Rider-reeks een panklaar publiek en is de high tech tegenhanger van Harry Potter daarmee de gedoodverfde opvolger van Spy Kids. In GB was de film al een zomerhit, maar dat was een thuiswedstrijd; de grote vraag is wat de film in andere landen gaat doen.

Aan de cast zal het in elk geval niet liggen: behalve McGregor en Rourke zijn er rollen voor Britse grappenmakers als Bill Nighy (Pirates of the Caribbean 2), Andy Serkis (Lord of the Rings), Robbie Coltrane (Harry Potter) en Stephen Fry (onder meer bekend als de verteller in Harry Potter).

Het Parool:
"Alles wat op het eerste gezicht bizar en potsierlijk is, blijkt op zijn plaats te vallen in een actiethriller die net zo bizar is." -

De Volkskrant:
"James Bond-imitatie voor de jeugd, maar die ambitie wordt niet waargemaakt" -

In 55 zalen