Beklemmend drama over de Amsterdamse taxioorlog met een sterke rol van Gouden Kalfwinnaar Frank Lammers.

Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op de slotavond van het Nederlands Filmfestival won Frank Lammers, zoals verwacht, de prijs voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Waarom was hij volgens iedereen die Nachtrit had gezien de gedoodverfde winnaar? Dat kunt u vanaf deze week gaan zien in de bioscopen.

Taxiwet

Nachtrit speelt in het Amsterdam van rond 2000, toen taxivergunningen nog voor woekerprijzen van enkele tonnen van de hand gingen. Aan die wantoestand moest een eind gemaakt worden met de invoering van de nieuwe taxiwet, maar veel taxichauffeurs dachten destijds dat het niet zo'n vaart zal lopen. De Treintaxi hadden ze toch ook uit Amsterdam weten te weren?

Schapenkop voor kakkerlak

Ook de naïeve taxichauffeur Dennis (Frank Lammers) gelooft nog in de gouden toekomst van de peperdure vergunning. Hij is een goeie volksjongen die houdt van een grapje op zijn tijd, maar zich ook gemakkelijk voor het karretje van anderen laat spannen.

Als er 's nachts bij het abattoir een schapenkop moet worden opgehaald om een collega te intimideren -geintje- doet hij vrolijk mee. Maar wanneer het menens wordt en twee kooivechters 'die kakkerlak' ook even hardhandig een lesje willen leren is voor Dennis de lol er meteen af.

Dennis is een dromer die samen met zijn broer Marco (Fedja van Huêt, winnaar van een Gouden Kalf voor Beste Bijrol) fantaseert over een limoservice, met een eigen vergunning. De auto, een oude cadillac, hebben ze al, en het geld voor de vergunning ook.

Waarschuwing

Dennis houdt de kranten en de politiek niet zo bij en wanneer zijn baas de beloofde vergunning aan een ander geeft 'voor zijn eigen bestwil' slaat Dennis deze waarschuwing in de wind. In plaats daarvan gaat hij een lening tegen woekerrente aan om voor nog een tonnetje extra bij de concurrent een taxivergunning te kopen.

Hij wil zijn broer niet teleurstellen met de melding dat hij weer naast een vergunning heeft gegrepen. Wanneer dit felbegeerde papier door de invoering van de nieuwe taxiwet vervolgens volkomen waardeloos wordt zit Dennis zwaar in de problemen.

Koffie zetten

Nachtrit weet op knappe wijze een persoonlijk drama te maken van de recente taxioorlog, waarbij veel chauffeurs op vergelijkbare wijze diep in de schulden kwamen. Dennis is een binnenvetter die steeds net op het verkeerde moment de verkeerde beslissing neemt, en dat maakt de vertolking van Frank Lammers zo aangrijpend.

Zijn Dennis is geen loser, maar een gewone jongen die door machtsspelletjes en ander politiek gesjoemel in een hoek wordt gedreven. En als een kat in het nauw wil Dennis nog wel eens om zich heen slaan, maar hij blijft altijd menselijk, zoals in een meesterlijke scène waarin hij koffie zet voor de twee zware jongens die hem komen intimideren.

Beste Film

Amsterdam is in Nachtrit nog meer dan eerder in Lek een stad vol duistere locaties en opgebroken straten en die deprimerende sfeer draagt bij aan het fraaie drama. Met Nachtrit hebben we na Zwartboek en Ober de derde geslaagde Nederlandse film in vijf weken, en het was dan ook terecht dat juist deze drie titels waren genomineerd voor Beste Film.

Verder verschillen de films in sfeer, verhaal en genre sterk van elkaar: Zwartboek was een oorlogsthriller, Ober een absurde zwarte komedie, en Nachtrit is een actueel drama. Het is dan ook te hopen dat ook Nachtrit een groot publiek trekt van filmliefhebbers die de afgelopen weken de smaak van Nederlands kwaliteitsproduct te pakken hebben gekregen.

Het Parool:
"Een grimmige psychologische thriller, die het Nederlandse spruitjesrealisme ver achter zich laat (...)een volwassen Nederlandse grotestadsthriller" -

De Volkskrant:
"Indringend geëngageerd portret (..) een in alle opzichten overtuigend relaas over macht en hebzucht, liefde en opoffering" -

In 30 zalen