AMSTERDAM/ANTWERPEN - Duizenden Nederlanders zijn het afgelopen weekeind naar Belgische bioscopen afgereisd om de nieuwe James Bond-film Die Another Day te zien. Dit hebben de grote Belgische theaters bevestigd aan de grens. Nederland is een van de weinige landen waar de film pas in 2003 in première gaat.

De film beleefde de afgelopen dagen in België het beste openingsweekend voor een Bond-film ooit. Bijna 150.000 Belgen bezochten al het twintigste avontuur van geheim agent 007.

Bioscoopcomplex Metropolis in Antwerpen, met in totaal 9000 stoelen het op een na grootste filmtheater ter wereld, was verantwoordelijk voor 10 procent van alle Bond-bezoekers in België.

Tienduizenden

Volgens bedrijfsleider A. Soetewij had zeker 60 procent van hen de Nederlandse nationaliteit. "Wij varen er wel bij als grote films in Nederland later uitgaan dan in Vlaanderen'', merkt ze op. "En Bond kent zijn top over het algemeen pas met kerst. Wij verwachten de komende maand nog tienduizenden Nederlanders te mogen verwelkomen.''

Potter en Rings

De Nederlandse distributeur Fox besloot Die Another Day pas in januari uit te brengen, omdat de tweede Harry Potter-film en The Two Towers, het tweede deel uit de Lord of the Rings-serie, te veel zalen in beslag namen "om James Bond volledig tot zijn recht te laten komen''.

Het was de afgelopen twaalf jaar traditie dat de nieuwe film van met de kerst in première ging. De periode rond de feestdagen is voor dit soort films commercieel gezien aantrekkelijk.

Het twintigste deel uit de 40-jarige serie is vanaf 9 januari in Nederland te zien. De Bond-films trekken in Nederland gemiddeld een miljoen bezoekers.