Nieuwe animatiefilm over een tamme beer die voor het jachtseizoen wil vluchten.
#

Het is op deze plaats al eerder geconstateerd: computeranimatiefilms mogen dan op technisch gebied steeds vernuftiger worden, wat originaliteit betreft beginnen ze steeds meer op elkaar te lijken. Dieren waren altijd al favoriet bij animatoren, omdat ze een hoog aaibaarheidsgehalte hebben (leuk voor de kinderen) en het projecteren van menselijke eigenschappen vaak geestig uitpakt (leuk voor de volwassenen). Maar met Madagascar, The Wild en Over the Hedge is er een heus subgenre ontstaan waarin óf tamme dieren in het wild belanden (Madagascar, The Wild) of andersom (Over the Hedge).

Hyperactief hert

Open Season, hier voornamelijk uitgebracht in de Nederlandse versie, getiteld Baas in Eigen Bos, valt onder de eerste variant van het bovengenoemde subgenre: tamme dieren in het wild. Grizzly Boog is zo'n tamme beer die weer in het wil belandt, vlak voor het jachtseizoen nog wel. Zijn reisgezel tegen wil en dank is een hyperactief hert verstoten vanwege een kapot gewei. Zo'n moeizame buddy-relatie was nog fris in Shrek, maar in Ice Age was het alweer oud nieuws.

Maar aan het gebrek aan originaliteit zullen vooral jonge kijkers lak hebben en de hoge technische kwaliteit maakt een hoop goed. En ach, zelfs de zoveelste computeranimatie-dierenfilm is altijd nog beter dan de hoofdpijnverwekkende Pokémonserie die tot een paar jaar terug ook de bioscopen terroriseerde. Er zijn slechtere bestemmingen denkbaar in de herfstvakantie dan een met zorg gemaakt fraaie animatiefilm.

Stemmen in de Nederlandse versie zijn onder meer van Pim Veth, Rogier Komproe, Peter Blok, en Bridget Maasland.

Het Parool:
"Ook al is Open Season niet erg origineel, de uitvoering is zonder meer sterk" -

In 96 zalen (OV versie) + 15 zalen (NL versie)