Vermakelijk en flink gehypete actiefilm die biedt wat de titel belooft: slangen in een vliegtuig.

Snakes on a Plane was een van de grote zomerhypes in de VS. Ver voor de film te zien was verschenen er al onofficiële fansites, T-shirts en filmaffiches van Snakes on a Plane, door fans liefkozend afgekort tot SoaP. Die hype was op twee gegevens gebaseerd: allereerst de briljante titel, die de inhoud van de film in vier woorden samenvatte. En ten tweede de hoofdrol van Samuel L. Jackson, die de legendevorming rond de film nog eens dankbaar aandikte door te beweren dat hij de film had gekozen op grond van de titel, zónder het script te lezen.

Snake on a Nipple!

De aanwezigheid van Samuel L. Jackson als de FBI-agent die het op een vliegtuig aan de stok krijgt met slangen schreeuwde om een griezelfilm waarin krachttermen niet werden geschuwd. Oorspronkelijk zou Snakes on a Plane een thriller voor tieners worden, een PG-13 film waarin krachttermen slechts sporadisch mogen worden gebruikt, maar de groeiende SoaP-aanhang wist de studio zowaar op andere gedachten te brengen.

Er werden extra scènes gedraaid met meer bloed, meer bloot én meer slangen. Ook Samuel L. Jackson was niet te beroerd terug te keren om de via websites gesuggereerde uitroep "I've had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!" te slaken.

Voor het zover is maken we kennis met Sean (Nathan Philips) een zorgeloze surfer die op Hawaii getuige is van een brute moord. Als getuige is hij vervolgens zijn leven niet zeker, want de gangsters willen hem uit de weg ruimen. FBI-agent Samuel L. Jackson redt hem op het nippertje en vraagt hem vervolgens doodleuk te komen getuigen in Los Angeles. En zo belanden de twee op het vliegtuig uit de titel. De slangen aan boord worden geleverd door de gangsters die het op Sean hebben gemunt.

De andere passagiers zijn zeer divers, van een verwend trutje tot een rapper met smetvrees en van een zenuwpees tot en zeurpiet. Precies de goede ingrediënten voor een amusante rampenfilm volgens beproefd stramien. Al snel vallen de eerste slachtoffers: twee hitsige passagiers die samen in de toilet een wip willen maken om toe te treden tot de Mile High Club. Dat loopt anders: Snake on a Nipple! En, later: Snake on a Dick!

Sufgehypet

Zelden boog een studio zo diep om een hype te voeden, maar vervolgens maakte men de fout door te denken dat de buit al binnen was. De film werd in de VS niet gescreend voor de pers, wat bij pers én publiek de indruk wekte dat de film de hype niet kon waarmaken. De film opende dan ook teleurstellend in de VS, en wist de schade de weken erna niet meer te herstellen.

Een verkeerde inschatting, want SoaP mag dan geen meesterwerk zijn, de vermakelijke film van David R. Ellis (Cellular) had een kassucces verdiend. Wellicht gaat het er nog van komen in landen waar Snakes nog niet zo sufgehypet is, zoals hier. Want deze vliegtuigrampenfilm is het perfecte serum tegen het deprimerende 9/11-menu van begin deze maand.

Het Parool:
"Wie het even platvloerse en vermakelijke Anaconda kon waarderen zal SOAP ook amusant vinden." -

De Volkskrant:
"De voorbarig toebedeelde cultstatus houdt geen stand; Snakes on a Plane is niets meer of minder dan een goed uitgevoerde B-film." -