AMSTERDAM - De Amerikaanse ecineast Steve James heeft vrijdag de Joris Ivens Award voor de beste lange documentaire gewonnen van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). Hij kreeg de prijs voor de film Stevie, een portret van een verdachte van een zwaar misdrijf.

Juryvoorzitter Jonathan Stack overhandigde hem de award (een kunstwerk en 12.500 euro) vrijdagavond in Amsterdam. Het festival, dat voor de 15e keer wordt gehouden, verwacht tot zondag overigens een recordaantal bezoekers van 97.000. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar.

Succes voor The secret of my success

Bij de prijswinnaars van het festival zitten geen Nederlandse cineasten. De Zilveren Wolf voor de beste korte documentaire was voor de Chinees Jichuan Duan voor Interesting times - The secret of my succes. Deze NPS-prijs is goed voor 10.000 euro en een stempel. Verder zendt de omroep de film uit in Het uur van de Wolf en komt de film op de short-list voor een Oscar.

Publieksprijs voor openingsfilm

De openingsfilm van het IDFA, Bowling for Columbine van de Amerikaan Michael Moore, bleek de favoriet van de bezoekers en kreeg de publieksprijs. De filmcritici kozen voor Barbeiros, de debuutfilm van de Fin Mervi Junkkonen. De speciale juryprijs ging naar On Hitler's highway van de in Frankrijk wonende Lech Kowalski.

De Amnesty International-DOEN Award voor de beste mensenrechtenfilm, die voor het eerst werd toegekend, ging naar twee films: The day I will never forget van Kim Longinotto (Engeland) en The trials of Henry Kissinger van de Amerikaan Eugene Jarecki. Zij moeten het stipendium van 5000 euro onderling verdelen.