Open Water 2: groepje vakantievierders gaat zwemmen maar vergeet het trappetje van hun jacht uit te klappen.
#

Open Water was twee jaar geleden een effectieve thriller rond een simpel gegeven: twee diepzeeduikers worden door de boot die hen bracht vergeten en blijven midden in de oceaan achter. Open water was beklemmend, kostte een schijntje (130.000 dollar) en bracht een veelvoud op (30 miljoen dollar) dus was het een kwestie van tijd voor Open Water 2 zich aandiende. Open Water 2 heet hier Adrift omdat de eerste Open Water in Nederland met 25.000 bezoekers niet echt een succes was. Maar wie de film wel zag weet waarom deel 2 niet verder gaat waar de eerste ophield.

Onneembare vesting

We maken kennis met een nieuw groepje pleziervaarders die een weekendje gebruik mogen maken van een groot jacht. De stemming is uitgelaten, de drank vloeit rijkelijk en de zon schijnt volop. Er wordt flink gezwommen, maar wanneer ze op een bepaald moment allemaal in het water zijn komen ze er te laat achter dat niemand eraan heeft gedacht het trappetje van het jacht aan het dek te hangen. En dan blijkt zo'n luxe jacht ineens een onneembare vesting.

Hulp halen is ook geen optie, aangezien de vakantievierders mijlenver uit de kust zijn. En om de situatie nog erger te maken is er aan boord van het jacht ook nog een baby achtergebleven, voor wie spoedig uitdroging dreigt. Bovendien lijdt de moeder van de baby aan watervrees. De schipbreukelingen proberen elkaar eerst te helpen aan boord te klimmen, maar als dat niet helpt ontstaat er al snel onenigheid en klinken er verwijten en beschuldigingen.

Glad jacht

Adrift lijkt -uiteraard- sterk op Open Water, maar heeft een minstens zo intrigerend gegeven, met het gladde jacht als goed bedacht ingrediënt. Zo lig je in het paradijs, zo wordt je vakantie een nachtmerrie, en dat door zo'n stom trapje: dat moet wel heel frustrerend zijn. Adrift is een Duitse productie maar wel Engels gesproken kent voornamelijk onbekende gezichten, maar dat is altijd wel prettig in een thriller cq horrorfilm: je weet dan nooit wie er als laatste over zal blijven.

De Volkskrant:
"Het drama wordt steeds verder ondermijnd omdat iedereen zich zo bizar, irritant en gewoon dom blijft gedragen" -

In 15 zalen