Groots opgezet epos over Cuba voor en na de revolutie. Van en met Andy Garcia, die zelf in Cuba werd geboren.
#

Het lijkt een slimme timing om een film over Cuba uit te brengen op het moment dat Castro op sterven ligt, maar zijn 80e verjaardag stond natuurlijk allang op de kalender - op 13 augustus, om precies te zijn. En The Lost City dateert alweer van vorig jaar.

Regisseur Garcia was wel jaren bezig om het budget van The Lost City bij elkaar te krijgen, terwijl hij toch maar zo'n 10 miljoen nodig had, wat weinig is voor een historische film van twee en half uur. Gelukkig waren grote namen als Dustin Hoffman en Bill Murray bereid voor een schijntje kleine rolletjes te accepteren, om zo de financiering rond te krijgen.

Nachtclub

Garcia's doorzettingsvermogen de film gemaakt te krijgen is te verklaren: The Lost City is een persoonlijk afrekening met het lot van zijn ouders. Deze welgestelde familie moest Cuba verlaten toen Castro aan de macht kwam, en kleine Andy nog maar een kleuter was. De volwassen Garcia speelt in The Lost City een nachtclubeigenaar, Fico, die zich verre van politiek houdt.

In tegenstelling tot zijn broers, die zich eind jaren '50 bij concurrerende groeperingen revolutionairen aansluiten. Een van hen laat het leven bij een mislukte opstand, waarop diens weduwe Aurora (Inés Sastre) troost zoekt bij Fico. Een romance laat niet lang op zich wachten, ook al blijft Aurora de revolutie steunen. Wanneer Castro uiteindelijk de macht grijpt wil Fico vluchten, maar Aurora niet.

Casablanca op Cuba

The Lost City is een film vol swingende muziek en fraaie beelden; de trailer suggereert een Caraïbische variant op Casablanca. Maar afgaande op de recensies elders is Garcia er niet in geslaagd zijn goede bedoelingen in een meeslepend epos om te zetten. En Dustin Hoffman en Bill Murray schijnen er in hun functie als publiekstrekkers ook al met de haren te zijn bijgesleept.

Maar goed, wie op een prettige manier met zang en dans een -gekleurd- beeld wil krijgen van de Cubaanse revolutie die het land nu al bijna een halve eeuw in een wurggreep houdt, krijgt met The Lost City vast een aardige indruk. Al werd de film om begrijpelijke redenen geheel buiten Cuba opgenomen, in de Domicaanse republiek.

Het Parool:
"The Lost City is ansichtkaartenromantiek, politieke film en geschiedenisles, maar Garcia heeft er geen geheel van kunnen maken."
De Volkskrant:
"zelfs Che Guevara spreekt engels (..) stijlvol, elegant en tamelijk inhoudsloos"

In 12 zalen