Kinderfilm over een spookachtige huis dat een eigen leven lijkt te leiden. Alleen in Nederlands/Vlaamse versie uitgebracht.
#

The Polar Express was anderhalf jaar terug een aardige poging een geheel digitale kerstfilm te maken. De in de computer vervaardigde kinderen oogden met hun dode vissenogen echter zo levenloos dat het eerder een horrorfilm vol kerstzombies leek. Die les hebben de makers van Polar Express ter harte genomen: ze hebben nu een echte griezelfilm-voor-kinderen gemaakt, Monster House.

Daarin is niet langer geprobeerd kinderen zo levensecht mogelijk te maken, maar meer op tekenfilmfiguurtjes te laten lijken. Dat maakt ze al een stuk minder eng, wat ook de bedoeling is: het gaat tenslotte om een spookhuis, niet om spookkinderen.

Boze Buurman

Het huis uit de titel staat in een brave suburb en wordt bestierd door een Boze Buurman zonder weerga. Als een kind over het gazon waagt te fietsen wordt het kinderfietsje zonder pardon afgepakt en van zijn wieltjes ontdaan. Maar DJ, de jongen die tegenover het huis woont, denkt dat er meer met het huis aan de hand is.

Wanneer de Boze Buurman tijdens een nieuwe woedeaanval bezwijkt, blijft het huis onbeheerd achter. Omdat de beheerder zijn sleutel verloren is toen hij in de ambulance werd getild, en DJ deze heeft gevonden, is de verleiding voor de buurtkinderen wel erg groot om een kijkje te nemen in het huis dat niet pluis is. En ook met het gazon is iets vreemds aan de hand..

Vlaamse tongval

De twee schrijvers van Monster House, Dan Harmon en Rob Schrab maakten eerder onconventionele korte films als LaserFart en Robot Bastard. Monster House maakt dan ook nieuwsgierig, maar helaas gaat de film in Nederland alleen in de nagesynchroniseerde versie uit. Daarin heten de twee vriendjes echter nog steeds, zeer Amerikaans, DJ en Chowder. En aangezien ze zich ook nog bezig houden met basketball en Halloween wringt dat behoorlijk met de Nederlands/Vlaamse tongval, althans in het eerste kwartier van de film wat ik zag.

Jammer dat de film niet ook in een paar originele kopieën uitgaat, zodat te controleren valt of de stemmen van Steve Buscemi, Kathleen Turner en Maggie Gyllenhaal beter werkten. Waarschijnlijk wel, maar niet voor een Nederlandstalig kinderpubliek, moet de distributeur hebben gedacht. Daar hebben ze vast gelijk in, maar het blijft zonde.

Het Parool:
"Het probleem is dat Monster House wel eng bedoeld is, maar deze hoofdpersonen juist niet. De film is eng op de foute manier"
De Volkskrant:
"spannend genoeg, maar de climax werkt minder goed"

In 65 zalen