Komedie waarin Owen Wilson als eeuwige logé de wittebroodsweken van een pasgetrouwd stel saboteert.

Owen Wilson, de acteur met het lange blonde surferkapsel, de bijbehorende slome dictie en de charmante gebroken neus speelt sinds zijn doorbraak in Shanghai Nights (2000) variaties op zichzelf. Of hij nu Starsky speelt (Starsky & Hutch) of een aspirant-duiker (The Life Aquatic with Steve Zissou), Owen Wilson blijft altijd Owen Wilson. Met succes, zoals de zomerhit The Wedding Crashers vorig jaar bewees. Zelfs wanneer hij een auto inspreekt, zoals in Cars, blijft zijn relaxte stem en attitude herkenbaar. Ook in You, Me and Dupree tapt Wilson weer ongegeneerd uit dat bekende vaatje.

Droeve hondenogen

Wilson speelt in de komedie de Dupree uit de titel, het derde wiel bij de You & Me. Die twee zijn het pasgetrouwde stel Carl (Matt Dillon) en Molly (Kate Hudson), dat na een feestelijke bruiloft op Hawaii hoopt op wittebroodsweken met zijn tweetjes. Maar dan hadden ze buiten Dupree gerekend. Carls beste vriend en getuige wordt ontslagen omdat hij een week vrij had genomen voor de bruiloft. Door geldgebrek zit hij meteen zonder woning en auto.

Carl kan zijn beste vriend niet buiten laten staan en neemt hem in huis, als een straathond die je met zijn droeve ogen weet te vertederen. Molly zit dit uiteraard niet zitten, zeker niet als Dupree zich als een onmogelijke logé ontpopt, die naakt door huis banjert, seksfeestjes houdt en de boodschap van het antwoordapparaat ongevraagd verandert. Maar na de meeste van deze streken kijkt Dupree zijn gastgezin weer aan met zijn droeve hondenogen. In één scène wordt hij letterlijk als een verregende hond van straat opgepikt.

Voor die zielige act valt Molly steeds vaker, terwijl Carl juist steeds meer geïrriteerd raakt. Dat komt ook omdat hij op zijn werk keer op keer wordt gekleineerd door zijn baas (Michael Douglas), die tevens zijn schoonvader is. Carl raakt daardoor steeds gestresster, terwijl Dupree met zijn onbewuste charmeoffensief iedereen voor zich weet te winnen.

Lance Armstrong

You, Me and Dupree borduurt dankbaar door op het succes van The Wedding Crashers. Hoewel Wilson de enige link tussen beide films is zou de film met gemak 'the Newly Weds Crasher' kunnen heten, want weer komt Wilson ongevraagd op bezoek. Ook nu hangt de 37-jarige Wilson de eeuwige tiener uit, en weer werkt het, al is de houdbaarheidsdatum van Wilsons truucjes wel bijna bereikt. Matt Dillon biedt goed tegenspel als de beste vriend die door alle onrechtvaardigheid die hem overkomt steeds vijandiger wordt.

En Kate Hudson slaagt erin van haar rol meer te maken dan de stereotiepe zeurende echtgenote die vindt dat haar man en zijn vrienden maar eens moeten opgroeien- zie Jennifer Aniston in The Break-Up. Overigens duikt wielrenner Lance Armstrong ook nog even op, zoals hij trouwens ook al deed in Dodgeball, met Wilsons collega-Wedding Crasher Vince Vaugn. Dat kan geen toeval zijn, al vertelde hij toen geen ranzige boter-grap.

Het Parool:
"de makers hebben moeite de balans te vinden tussen drama en boertige komedie (..) beroepsdroogkloot Owen Wilson is uitstekend op zijn plaats"
De Volkskrant:
"Wilson is vervelend, vermoeiend en uiteindelijk niet te verdragen"

In 39 zalen