Nog heel even mag Pietje Bell zich het populairste jongetje van de klas noemen, maar deze week stormt Harry Potter 267 zalen binnen. Dat zijn er 13 minder dan eerder aangekondigd. Toch niet omdat de Geheime Kamer al op internet staat, en dus een stuk minder 'geheim' is?! @@@

Vast niet, want Potter is big business en daar doet een handige jongen met een videocamera en een website niets aan af. En wie wil er zo'n Potter-spektakel nu op internet zien, waar weinig overblijft van de subtiele details en de duistere vertrekken van Zweinstein? Want duister is deze tweede Potter zeker, wat voor de lezers van het boek geen verrassing zal zijn. Er komen levensgrote spinnen aan te pas, meterslange slangen, opgehangen katten, wurgende bomen, dode en bijna-dode meisjes, bloed & braaksel: kortom, echt een film voor het hele gezin!

Gladianus Smalhart

Harry Potter en de Geheime Kamer volgt grotendeels hetzelfde stramien als de eerste film. Aan het begin woont Harry nog bij zijn vervelende pleegouders, want het is vakantie op Zweinstein. Gelukkig komen zijn oude vrienden hem al snel -per vliegende auto- ophalen voor het nieuwe schooljaar. Ze belanden wederom op het bekende perron 9 3/4, en bereiken via wat omwegen Zweinstein.

En ook daar is de parade van oude bekenden -Hagrid, Sneep, Perkamentus- met als welkome aanvulling de ijdeltuit Gladianus Smalhart (Kenneth Branagh), een 'tovenaar' die vooral met zijn imago bezig is. Uiteraard wordt er ook nog een potje ge-zwerkbald, maar al gauw moet Harry zich bezighouden met minder vrolijke zaken.

Eng

Want het kwaad waart weer rond op Zweinstein, en dat is het begin van een ware helletocht van Harry Potter en zijn bangige kameraad Ron Wemel. Ruim een uur belanden ze van de ene griezelige situatie in de andere, zonder dat er ruimte is voor comic relief tussendoor. De eerder genoemde parade van spinnen, slangen en geesten geeft te denken: waarom is Lord of the Rings goedgekeurd voor 12 jaar en ouder (de nieuwe dvd-versie zelfs voor 16+) terwijl deze parade van nauwelijks minder harige en gladde griezels vanaf zes jaar bekeken mag worden? Een eng boek lezen is nog iets anders dan er meer dan levensgroot mee geconfronteerd worden in een donkere bioscoopzaal.

En aangezien Potter 2 met een lengte van 160 minuten wederom een aanslag is op de kinderblaas voorspel ik veel natte bioscoopstoelen: Potter-fans die braaf twee uur lang hun plas hebben opgehouden zullen zich alsnog benatten bij de vele schrikeffecten in de tweede helft.

Dobby

Maar hopelijk heb ik het mis. Ondanks al het gegriezel is dit tweede Potter-avontuur een stuk minder avontuurlijk als het eerste. Hoewel er weinig meer hoeft te worden uitgelegd, is het vooral meer van hetzelfde. Niet dat kinderen daar ooit bezwaar tegen hebben.

Wél een ware aanwinst is de huiself Dobby, die geheel uit de computer komt maar volkomen overtuigt, zeker met de vreselijke Jar Jar Binks uit Star Wars nog vers in het geheugen. Benieuwd wie aan het eind van het jaar gaat strijken met de prijs van leukste computer animated sidekick: Dobby, of de Gollum uit de Lord of the Rings-sequel. Wordt vervolgd....

Het Parool: "meer duizelingwekkende effecten (..) niet slecht, maar valt wat tegen"
De Volkskrant: "moord en bloed op Zweinstein (..) Het kijkwijzeradvies 'meekijken gewenst' zal de opbrengst alleen maar verhogen"
In 136 zalen (originele versie) en 131 zalen (Nederlandstalige versie)

@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm