Romantisch drama met een bovennatuurlijk tintje én met Sandra Bullock en Keanu Reeves. Het is alweer 12 jaar gelden dat Keanu Reeves en Sandra Bullock samen in een bus denderden in Speed. De film van Jan de Bont betekende de doorbraak voor Bullock en een stevige opwaardering voor de aanrommelende Reeves.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Hun reünie vindt onder heel wat rustiger omstandigheden plaats in een film van de Argentijns/Nederlandse regisseur Agresti. The Lake House, gebaseerd op de Koreaanse film Siworae (2000, buiten Korea uitgebracht als Il Mare), is een romantisch drama met een bovennatuurlijk tintje. Een soort Ghost of -recenter- Just Like Heaven, maar dan nét iets anders. De Nederlandse Willeke van Ammelrooy maakt haar opwachting als moeder van Bullock.

Brievenbus

De alleenstaande arts Kate (Bullock) neemt afscheid van haar fraaie huis aan het meer. Ze laat in de brievenbus voor het huis een brief achter voor de volgende bewoner. Vervolgens zien we architect Alex (Reeves) het huis betrekken en de brief lezen. Een paar zaken begrijpt hij echter niet en na wat heen en weer schrijven wordt duidelijk waarom, al valt het nog steeds niet te verklaren: Kate leeft in 2006, maar Alex in 2004.

Ondanks dit tijdsverschil kunnen ze eenvoudig communiceren via de brievenbus voor het huis, die kennelijk een wormgat naar een andere tijdsdimensie biedt. En zodra ze aan dat idiote idee gewend zijn worden ze nog verliefd op elkaar ook. Beetje lastig, als je twee jaar van elkaar woont, maar ze vinden er wel iets op. Alex maakt in restaurant Il Mare (een verwijzing naar het origineel) een afspraak voor over twee jaar en gaat vervolgens geduldig wachten.

Just Like Just Like Heaven

Het uitgangspunt van The Lake House is natuurlijk flauwekul, maar omdat de hoofdpersonen het ook niet al te serieus nemen, wordt dat bezwaar aardig ondervangen. Het gaat er om of je mee kan leven met deze onmogelijke liefde, en dat weten Bullock en Reeves aardig over te brengen. The Lake House is een soort deftige versie van Just Like Heaven, de tragikomedie waarin Mark Ruffalo in het huis van Reese Witherspoon trok. Reese -die ook al een alleenstaande arts speelde- lag in coma maar doolde als geest door haar oude huis. Ook onzin, maar je kon er wel in meegaan.

Dat is ook de voorwaarde van The Lake House. Wie te nuchter is om mee te gaan in het uitgangspunt (en zich afvraagt waarom Kate niet gewoon winnende lottocijfers naar het verleden stuurt) en evenmin wordt gegrepen door de stemmige soundtrack (Eels, Nick Drake) zal moeite hebben niet in de lach te schieten. Maar wie er wel in meegaat zal aan het slot ontroerd zijn.

Het Parool:
"Onbegrijpelijk dat Reeves en Bullock sinds Jan de Bonts Speed nooit meer samen zijn gecast, want ze vormen nog steeds een geloofwaardig romantisch stel"
De Volkskrant:
"Regisseur Agresti is in niets meer de filmmaker die jaren geleden vanuit Argentinië naar Nederland kwam en belangwekkende producties afleverde"
In 47 zalen