Hannibal the Cannibal mag nu nog dankzij Red Dragon de bioscoop top 10 aanvoeren, maar dit weekend wordt het feestdagen-filmseizoen geopend met de zondagse première van Pietje Bell. Voordat volgende week Harry Potter 2 met zijn zwarte magie in liefst 280 kopieën gaat draaien heerst onze eigen kinderheld Pietje Bell met zijn bende van de Zwarte Hand in 125 zalen. Geen wonder dat er in Nederland geen ruimte is voor de nieuwe James Bond. #

Maar goed, Pietje Bell dus. Na het succes van Kruimeltje (1,3 miljoen bezoekers) werd opnieuw gekozen voor de combinatie Chris van Abkoude (boek) en Maria Peters (regie). En voor een mix van nostalgie en kattenkwaad, al heeft Pietje Bell het makkelijker dan de verschoppeling Kruimeltje. Pietje Bell komt pas in de knel als hij van diefstal wordt beschuldigd. Ten onrechte uiteraard, want kattenkwaad is één ding, stelen iets heel anders.

De titelrol wordt gespeeld door nieuwkomer Quinten Schram. Angela Groothuizen speelt moeder Bell, Marjan Luijf is tante Cato en Arjan Ederveen mag drogist Geelhoed neerzetten. Verder zijn er rollen voor oudgedienden Willem Nijholt en Joop Doderer, en mogen Kruimeltje-veteranen als Rick Engelkes en Jack Wouterse ook weer meedoen.

En aangezien ik de film niet heb gezien kan ik er geen oordeel over vellen. Maar te oordelen aan de recensies elders is Pietje Bell toch een kleine tegenvaller na Kruimeltje.Het Parool: "een niet al te koersvaste film, maar er valt genoeg plezier aan te beleven"
De Volkskrant: "langdradige klucht (..) Anders dan in Kruimeltje valt ditmaal niet alles op een prettige manier samen"
In 125 zalen

@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm