Grappige animatiefilm over beesten die de voorstadstuinen ontdekken, tot ergernis van de menselijke bewoners daar.

Vorig jaar en een paar maanden terug hadden we al twee films over geciviliseerde dieren die vanuit de dierentuin terug naar het oerwoud gingen, Madagascar en The Wild. Over the Hedge draait de situatie voor de verandering om: hierin ontdekken beesten uit een bos dat de tuinen en de keukens van de bewoners van een nieuwe suburb veel lekkernijen te bieden hebben.

Nacho chips

Hun gids in deze nieuwe wereld is de wasbeer RJ (stem van Bruce Willis), die echter een geheime agenda heeft. De sluwe dief heeft eerder geprobeerd de wintervoorraad van een bruine beer te stelen, en is daarbij ontdekt waardoor de gehele voorraad werd geplet door een voorbijsnellende vrachtwagen. De beer stelt de wasbeer voor een ultimatum: hij heeft een week om alles terug te vinden, en anders wordt de wasbeer zelf verorberd.

De slimme RTJ ziet een kans om deze schier onmogelijke taak tot uitvoer te brengen wanneer hij een rijke suburb opmerkt. Hij heeft alleen veel hulp nodig, dus mobiliseert hij wat onnozele dieren die zojuist uit hun winterslaap zijn ontwaakt. De schildpad Verne is wantrouwig, maar bedwelmd door de geneugten van nacho chips zijn de bange beesten al snel aan de andere kant van de heg te vinden. Tot ergernis van de bewoonster van het huis met de riante tuin, die allerlei bestrijdingsmiddelen inzet.

ADHD-eekhoorn

Over the Hedge van Dreamworks (de studio van Shrek en Madagascar) kan zich zeker meten met Cars, de twee weken terug uitgebrachte animatiefilm van concurrent Pixar. De film is fraai gemaakt, zit vol met grappen voor jong en oud, en alleen al de openingsscène waarin RJ probeert een zakje chips uit een bijna lege voedselautomaat te krijgen is meesterlijk. Ook de onafscheidelijke golftas waaruit RJ steeds een arsenaal aan hulpmiddelen tevoorschijn weet te halen is leuk gevonden.

Toch is Cars nét een tikje origineler dan de zoveelste schattige-dieren-animatiefilm: de ADHD-eekhoorn die je vooral geen koffie moet geven, hoe grappig ook, zagen we eerder dit jaar al in Hoodwinked voorbij snellen. Jatwerk? Vast niet, maar de mogelijkheden met dieren zijn nu eenmaal beperkt. En ook de keuze voor de slechterik is bedenkelijk, want wat is er mis met een carrièredame die het ongedierte uit haar tuin wil houden?

Moraal

Maar goed, Over the Hedge kiest de zijde van de dieren tegen de oprukkende voorsteden en daar is veel voor te zeggen. En de verplichte moraal over family values wordt gelukkig weer met een grapje gerelativeerd. Cars gaat een geduchte concurrent krijgen aan deze al even geslaagde animatiefilm, waarvan de pluizige hoofdpersonen bovendien vast meer aanspreken bij een jonger (meisjes)publiek.

Het Parool:
"er valt genoeg te grinniken maar de film maakt een routinematige indruk"
De Volkskrant:
"origineel is Over the Hedge niet (..) wel (..) visueel spektakel (..) vakkundig routinewerk"
In 78 zalen (originele versie) + 114 zalen (NL versie)