LEEUWARDEN - De makers van de Friestalige Kameleon-film hebben de Friese Persprijs gewonnen van de Vereniging van Friese Journalisten (VFJ). De jury kent de prijs toe aan de filmmakende studenten omdat zij "op een originele manier in de bres zijn gesprongen voor de Friese taal en cultuur".

Leden van de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen maakten de film als grap en protest tegen de Nederlandstalige rolprent van Steven de Jong. Deze gaat volgend jaar in de bioscopen draaien. De studenten vonden dat in de Kameleon-film Fries gesproken moet worden, omdat de verhalen in de boeken van Hotze de Roos zich in Friesland afspelen.

Kort geding

Uitgeverij Kluitman van de Kameleon-boeken en de makers van de Nederlandstalige film willen na de première, zaterdag in Groningen, verdere vertoning voorkomen en eisen via een kort geding 5000 euro voor elke dag dat de film wordt vertoond.

De film wordt echter zaterdag meermalen vertoond op het Noordelijk filmfestival in Leeuwarden. De belangstelling van het publiek voor de film is groot. De bedoeling is dat de rolprent ook in Friese dorpshuizen gaat draaien.

Een belangrijk criterium van de prijs is dat de winnaar zich in Friesland moet manifesteren en in het nieuws moet zijn geweest zonder daarbij de pers te zoeken of te schuwen. De prijs, een oorkonde en een medaille, wordt uitgereikt tijdens het persbal op 16 november.