Rom-kom met Vince Vaughn en Jennifer Aniston, in de film uit elkaar, in het echt inmiddels een paar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Wanneer weet je zeker dat je naar een chick-flick, een film voor vrouwen zit te kijken? Wanneer het 1. een romantische komedie is; wanneer 2. de vrouwelijke hoofdrolspeler een interessantere baan heeft dan de mannelijke, en bovendien leukere vrienden; 3. wanneer deze vrienden de vrouw alleen maar goede adviezen geven, terwijl de man alleen maar foute adviezen van zijn domme vrienden krijgt. Zie daar The Break-Up in een notendop, een rom-kom die eigenlijk meer een scheidingsdrama is. Want romantiek zit er weinig in een komedie evenmin.

The War of the Roses

De romantische periode van Gary (Vince Vaughn) en Brooke (Jennifer Aniston) wordt in The Break-Up snel afgeraffeld: in de proloog ontmoeten ze elkaar (al komt het er meer op neer dat Gary zich aan Brooke opdringt) en de verliefde periode van hun relatie wordt er door middel van foto's in de optiteling doorheen gejaagd. Nog voor de film goed en wel begonnen is zitten we met twee mensen die hun verliefdheid voor verveling hebben ingewisseld, inmiddels samenwonen in een duur koopappartement en ruzie krijgen over iets huishoudelijks als de afwas. Dat eindigt met slaande deuren en verwijten over en weer- zo'n ruzie die normaliter in films de volgende dag wordt bijgelegd met veel geknuffel en excuses.

Zo niet in The Break-Up -vandaar de titel- want beide partijen weigeren het bij te leggen, gaan met de hakken in het zand en stoken het vuurtje nog eens flink op met treiterijen. Wie dacht op romantiek te worden getrakteerd door Vaughn en Aniston - intussen in het echt tenslotte ook een stel- wordt op een nieuwe versie van The War of the Roses vergast.

Maar in díe film ging het nog over een echtpaar dat al jarenlang bij elkaar was, hier over een relatief fris stel. Wanneer ze het zelfs niet bij elkaar willen leggen, omdat hun huis anders moet worden verkocht -geen van beiden kan de hypotheek in zijn eentje betalen- vraag je je af wat die twee ooit in elkaar hebben gezien. Het maakt ze er niet sympathieker op, en na de zoveelste ruzie hoop je dat ze er snel een einde aan maken, zodat iedereen naar huis kan.

Mr & Mrs. Smith

The Break-Up probeert een ander soort rom-kom te zijn, maar het werkt niet omdat je nooit begrijpt wat de twee ooit heeft samengebracht. Je krijgt een hekel aan de personages voordat je ze goed en wel leert kennen. Brooke is vooral een control-freak en een zeurpiet, Gary een lomperik die weigert volwassen te worden. Gingen ze elkaar maar echt te lijf zoals Anistons ex, Brad Pitt, en Angelina Jolie vorig jaar in Mr & Mrs. Smith. Hun ruzie die ten koste ging van het volledige huis was natuurlijk volkomen onzin, maar in elk geval vermakelijker.

Vaughn was een leuke lomperik in Wedding Crashers, hier is hij stomvervelend; Aniston doet haar zoveelste variatie op haar Friends-type. Ook de stereotiepe bijrollen (zoals Judy Davis als Anistons bitchy boss met een klein hartje) kunnen de film niet redden. Dit is een chick-flick waarin de sporadische goede grap zo uit de toon valt dat je denkt in een andere film te zijn terecht gekomen.

Het Parool: "Reed maakt van The break-up een aaneenschakeling van smakelijk uitvergrote, maar altijd uiterst herkenbare ruzies en misverstanden"
De Volkskrant:"Het enige dat de hoofdpersonen uit The Break-Up gemeen hebben is dat ze beiden karikaturen zijn"
In 59 zalen