'De bedrieger bedrogen' blijft een onverwoestbaar thema dat met regelmatig terugkert in doorgaans knap geconstrueeerde scripts. Van The Sting tot The Grifters, van The Usual Suspects tot The Heist- het thema blijft inspireren, mits goed uitgevoerd. Ook Nine Queens (Nueve Reinas) zit goed in elkaar, want de kijker wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. @@@

Twee oplichters, de sloom ogende Juan en zijn doortastender collega Marcos, sluiten een dag lang een gelegenheidsverbond om een grote slag te kunnen slaan. De inzet van deze slag lijkt bescheiden -een velletje met negen postzegels, de Nine Queens uit de titel- maar de zeldzame postzegels zijn van onschatbare waarde. Ook al zijn ze dan vals- ze zijn namelijk wel deskundig nagemaakt. Maar de tijd dringt: de potentiële koper vertrekt binnen 24 uur en stelt steeds aburdere eisen.

Remake

Het aardige aan Nine Queens is dat hij Argentijns is zonder dat folkloristisch uit te buiten. De Argentijnse economische situatie speelt een essentiële rol in de afloop, maar afgezien daarvan kan het verhaal zonder veel problemen worden overgeplaatst naar Spanje. Of zelfs naar Nederland, met Siberia's Roeland Fernhout en Hugo Metsers III als charmante oplichters.

Een Amerikaanse remake ligt echter meer voor de hand, maar daarin zou de subtiele couleur locale van het Argentijnse origineel weer verloren gaan. Een postzegel laat zich ook niet straffeloos namaken, is een wijze les uit Nueve Reinas.

Het Parool: "Bielinsky bewijst zich als origineel talent"
De Volkskrant: "amusante, schrandere film, die de kijker steeds een stap vooruit blijft"
In 8 zalen