Half geslaagde satire over een moslimterrorist die zich opgeeft voor Idols om de Amerikaanse president te kunnen vermoorden.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Bijna vijf jaar na 9/11 probeert Hollywood voorzichtig films over het 11 september-trauma te maken. Eind deze maand verschijnt United 93, de aangrijpende reconstructie van wat er gebeurde aan boord van het vierde gekaapte vliegtuig, dat zijn bestemming op die fatale dag niet haalde. Later deze zomer volgt Oliver Stone's World Trade Center, waarin reddingswerker Nicolas Cage met vele anderen bedolven wordt onder het puin van de Twin Towers. De opgefokte kant van de strijd tegen terrorisme komt aan bod in de Britse film The Road to Guantanamo, die ook deze week uitgaat. Maar de vreemdste eend in de bijt is de satire American Dreamz, dat de paranoia van een vrolijke kant bekijkt.

Slapende cel

American Dreamz is tevens de titel van een ongekend populair programma, gemodelleerd naar American Idols, de Amerikaanse versie van onze Idols. Presentator Martin Tweed (Hugh Grant) combineert narcisme met zelfhaat en gaat in het nieuwe seizoen voor nog hogere kijkcijfers. Zijn personeel moet op zoek naar mafketels, want met talent alleen hou je de kijkcijfers niet hoog.

Die zoektocht betekent een kans voor Omer (Sam Golzari), een mislukte terrorist die vanuit Pakistan naar Californië is gestuurd. Omer wilde ook helemaal geen terrorist worden, maar entertainer. In het opleidingskamp draaide hij stiekem musicalplaten die hij van zijn -door een Amerikaanse bom gedode- moeder had gekregen.

Intussen tobt de zojuist herkozen Amerikaanse president (Dennis Quaid) met een burn-out waardoor hij wekenlang buiten beeld blijft. Dat is funest voor zijn populariteit, dus besluit zijn adviseur (Willem Dafoe) deze weer op te schroeven door de president als jurylid aan American Dreamz te laten deelnemen.

Wanneer dat nieuws ter ore komt van de Pakistaanse terroristen besluiten ze de slapende cel Omer in te schakelen: hij moet de finale halen en dan zichzelf en de president opblazen.

Haarspeldbochten

Het script van American Dreamz heeft heel wat haarspeldbochten nodig om de personages bij elkaar in één ruimte te krijgen. Dat wringt met de andere satirische ingrediënten, die minder vergezocht zijn: een narcistische presentator, een oliedomme president, en een ambitieuze blondine (Mandy Moore) die er alles voor over heeft om American Dreamz te winnen.

Maar Hugh Grant maakt veel goed als onuitstaanbare presentator en Sam Golzari is bijna ontroerend als de zingende terrorist. En hoewel American Dreamz als satire maar half geslaagd is, heeft de zwarte komedie ook een zekere curiositeitswaarde. In de VS flopte de film: het Amerikaanse publiek kon niet lachen om een film die de draak steekt met terrorisme én hun president én hun favoriete programma. Misschien gaf dat laatste zelfs de doorslag in een land waar meer mensen voor hun favoriete Idol stemden dan bij de laatste presidentsverkiezingen.

Het Parool: "Het zou harder mogen (..) Weitz blijft steken in tandeloze humor"
De Volkskrant: "een komedie werkt niet door domweg bizarre situaties te bedenken (..) het ontbreekt American Dreamz aan een goede punchline"
In 24 zalen