Aangrijpend docu-drama over drie Britse Pakistani's die ten onrechte voor terroristen worden aangezien.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De afgelopen week waren er opstanden in Guantanamo Bay, de Amerikaanse basis op Cuba waar al jarenlang van terrorisme verdachte moslims worden vastgehouden zonder officiële aanklacht of proces. Over de schandalige wandaden die hier onder het mom van terrorismebestrijding worden gepleegd gaat The Road to Guantanamo van Michael Winterbottom. De Britse regisseur maakte eerder met In This World een aangrijpende film over de moeizame tocht van twee asielzoekers.

Van de regen in de drup

The Road to Guantanamo is gebaseerd op evenmin benijdenswaardige omzwervingen van de Tipton Three, drie Britse moslims die kort na 11 september 2001 naar Pakistan afreisden voor de bruiloft van een van hen, Asif. Toen waren ze nog met zijn vieren, maar nummer vier, Monir, zouden ze onderweg kwijtraken. In Pakistan laten ze zich namelijk door een imam aansporen naar Afghanistan te reizen om daar de mensen te helpen. Maar wanneer ze na een helse reis in Kandahar zijn beland vallen daar net de eerste Amerikaanse bommen.

Hun Britse magen zijn ook niet gewend aan het plaatselijke voedsel en de gebrekkige hygiëne, en Asif wordt doodziek. In de chaos raken ze Monir kwijt wanneer er een mogelijkheid is om aan het land in oorlog te ontsnappen. Ze belanden echter van de regen in de drup wanneer ze door de Taliban worden opgepakt. Ontdaan van paspoorten en andere bezittingen worden ze in een container gestopt en daarna in een overvolle gevangenis gepropt.

Wanneer het Amerikaanse leger binnenvalt geven de drie zich vrijwillig over, in de hoop daar als Britse staatsburgers beter mee af te zijn. Maar ze worden als terroristen behandeld, eerst in Afghanistan, en later in Guantanamo. Tot ze het tegendeel kunnen bewijzen staat voor de Amerikanen vast dat ze terroristen zijn. En zelfs als het bewijs is geleverd dat ze onschuldig zijn worden ze nog maanden vastgehouden.

Terroristen kweken

The Road to Guantanamo is verre van subtiel en ongegeneerd partijdig. Er komt geen sympathieke Amerikaan in voor terwijl de Tipton Three zelf hooguit onnozel zijn: in hun jeugdige onbezonnenheid lieten ze zich lokken door het avontuur van Afghanistan. Maar hun verhaal is wel degelijk waar gebeurd, Guantanamo Bay is nog steeds een juridische vrijplaats waar verdachten rechteloos kunnen worden vastgehouden en sinds de excessen in de Iraakse gevangenissen weten we tot welke vernederingen wraakzuchtige Amerikaanse soldaten in staat kunnen zijn.

Maar belangrijker nog dan deze exacte feiten is Winterbottoms boodschap dat dit niet de manier is om terroristen op te sporen: zo kweek je alleen maar nieuwe terroristen.

Het Parool: "schokkend (..) verbijsterend"
De Volkskrant: "propaganda voor de goede zaak"
In 7 zalen