Geslaagde filmversie van Harry Potter

Het is bijna niet voor te stellen dat vijf jaar geleden nog geen sterveling van Harry Potter had gehoord. In 1997 verscheen het eerste Potter-boek, De Steen der Wijzen. Baby Harry wordt hierin door Professor McGonagall (Professor Anderling in de Nederlandse versie) geïntroduceerd als "een jongen waar we nog veel van zullen horen. Er zal geen kind zijn dat zijn naam niet kent." Voorwaar profetische woorden, want inmiddels zijn er meer dan 110 miljoen Potter-boeken verkocht en is alleen de bijbel in meer talen vertaald.

Inmiddels is Harry Potter verfilmd en dat zullen we weten ook. In Amerika zijn weer eens alle records gebroken (opbrengst: 90 miljoen dollar in één weekend!), maar wat wil je als de film op 8200 doeken tegelijk draait. Ook in Nederland moeten zelfs de grootste Potter-haters er aan geloven, want de Potter-film is vanaf deze week in bijna 250 zalen te zien, een record-aantal voor Nederland. Het voordeel van het Potter-fenomeen is dat ik u niet meer hoef uit te leggen waar de film over gaat. U gaat er toch wel massaal heen en dat de filmversie geslaagd is, is dan weer mooi meegenomen.

Plichtmatig

Potter - The Movie geeft de Potterfielen precies waar ze voor zijn gekomen: van Hagrid tot Haast Onthoofde Henk en van Hogwarts tot Zwerkbal, alles passeert netjes de revue in de twee en half uur die de film duurt. "Een reis die de fantasie te boven gaat!" luidt de slogan waarmee de film wordt aangeprezen.

Je kan het ook anders zeggen: De Steen der Wijzen stimuleert de fantasie nauwelijks. Niet dat de film een plichtmatige invuloefening is geworden: de boeken bieden zoveel visuele aanknopingspunten dat regisseur Columbus gek zou zijn als hij ervan afweek. Dat stond de schrijfster J.K. Rowling trouwens ook niet toe. Columbus brengt alle magische elementen met de juiste hoeveelheid special effects in beeld.

Ook de casting is perfect, met glansrollen voor Britten als Robbie Coltrane, Richard Harris, Ian Hart, John Hurt, Maggie Smith en Alan Rickman. John Cleese komt ook nog even voorbij, als Haast Onthoofde Henk. Veel te kort, maar Hogwarts is geen Fawlty Towers en dit is nu eenmaal Harry Potters film.

Ontwapenend

Hoofdrolspeler Daniel Radcliffe is een redelijk ontwapenende Harry. Een beetje sloom wellicht, maar wat wil je, na jaren in de bezemkast te zijn opgesloten. Ook de andere kinderen (met Rupert Grint en Emma Watson als Harry's maatjes Ron en Hermione) die op Hogwarts voor tovenaar studeren zijn goed gekozen. Ze zijn net eigenwijs genoeg om voor tovenaarsleerling in aanmerking te komen, maar ook weer niet zo vroegwijs dat ze ergernis opwekken. En is het toeval dat Draco Malfoy, het valse jochie op Hogwarts, met zijn blonde lokken op Macaulay Culkin lijkt? Of is het toch een grapje van Columbus, die eerder dankzij Home Alone 1 & 2 een kindsterretje van Culkin maakte?

Overigens heeft de film, waarvan de opnames een half jaar geleden al werden afgerond, ook nog een actuele onderliggende boodschap: vertrouw nooit mensen met een tulband. Dat zal niet de bedoeling zijn geweest van Rowling en Columbus, maar in het licht van die andere Brits-Amerikaanse militaire operatie is het een curieuze moraal.

Het ParoolDe Volkskrant

In 126 zalen in de originele versie en in 117 in de Nederlandse versie