LONDEN - Honderden fans hebben zondag in Londen de regen getrotseerd om een glimp op te vangen van de sterren die schitteren in de tweede Harry Potter-film. In de Britse hoofdstad was de wereldpremière van Harry Potter en de Geheime Kamer.

Bij de officiële voorvertoning waren de meeste acteurs uit de film aanwezig. Het feest werd overschaduwd door de afwezigheid van Richard Harris, die ruim een week geleden op 72-jarige leeftijd overleed. Harris speelde in de beide Potter-films professor Dumbledore. De 13-jarige Daniel Radcliffe, die de gebrilde tovenaar speelt, zei dat Harris er graag bij was geweest. "Hij hield van feesten", aldus Radcliffe.

De verkoop van kaartjes voor de première van Harry Potter en de Geheime Kamer was zeven weken geleden begonnen en ontketende weer een rage onder de fans. Velen van hen waren verkleed als de tovenaar naar de bioscoop gekomen. Van de Potter-boeken van de Britse schrijfster Joanne Kathleen Rowling zijn bijna 180 miljoen exemplaren verkocht. Momenteel legt ze de laatste hand aan het vijfde boek.

De film draait vanaf 15 november in Britse en Amerikaanse bioscopen en wordt daarna over de rest van de wereld verspreid.