AMSTERDAM - De Nederlandse acteur Antonie Kamerling maakt binnenkort zijn Amerikaanse debuut in het vierde deel van The Exorcist. Dat heeft zijn agent in Londen zaterdag bevestigd. Kamerling vertolkt in de film de rol van de vileine Duitse officier Kessler.

Het is de eerste Amerikaanse filmrol van de 36-jarige acteur. In Nederland speelde hij hoofdrollen in films als De kleine blonde dood, All Stars en Ik ook van jou. Kamerling maakte in 1990 zijn acteerdebuut in de soapserie Goede tijden, slechte tijden. Hij vertolkte daarin vijf jaar lang de rol van Peter Kelder, de buitenechtelijke zoon van docente Helen Helmink.

Exorcist 4: Dominion wordt een prequel op het origineel van regisseur William Friedkin uit 1973. De film vertelt hoe de geestelijke Merrin, die in de beroemde eerste film de duivel uit het twaalfjarige meisje Regan dreef, als missionaris in Afrika voor de eerste keer in aanraking komt met de Satan.

Billy Crawford

De rol van vader Merrin wordt vertolkt door de Zweedse acteur Stellan Skarsgard (Good Will Hunting, Breaking the waves, Deep Blue Sea). Naast Skarsgard en Kamerling neemt ook zanger Billy Crawford een rol voor zijn rekening. Het 20-jarige Filipijnse tieneridool speelt de jongen die door de duivel wordt bezeten.

Paul Schrader

De film wordt geregisseerd door Paul Schrader, die eerder bekroonde films als Taxi Driver, Raging Bull en The last temptation of Christ schreef. Het script is afkomstig van auteur William Wisher, die eerder verantwoordelijk was voor de scenario's van onder andere de twee Terminator-films.

De opnames van Exorcist: Dominion vinden plaats in Marokko en Spanje. Het budget van de film is 40 miljoen euro. De Amerikaanse première is juli volgend jaar. Wanneer de film in Nederland gaat draaien, is nog niet bekend.