Deprimerende, maar boeiende thriller over verzekeringsfraude. Met Forest Whitaker en Julia Stiles.

Jonge IJslandse regisseurs lijken in opkomst te zijn. Hadden we vorige maand Dark Horse, van Dagur Kari, deze week verschijnt A Little Trip to Heaven van Baltasar Kormákur. Goed, twee regisseurs maken nog net geen trend, maar opvallend is bovendien dat beide IJslandse regisseurs na eerder goed ontvangen films meteen de wijk naar het buitenland namen.

Kennelijk heeft IJsland behalve fraaie natuur en bijzonder licht niet veel meer te bieden. Baltasar Kormákur, maker van 101 Reykjavik (2000), bleef IJsland wel min of meer trouw met A Little Trip to Heaven, want een deel van de met Amerikaanse geld gefinancierde film werd daar opgenomen, hoewel hij in Amerika speelt. De deprimerend duistere locatie, waar sneeuwstormen geen uitzondering zijn, draagt ook behoorlijk bij aan de sfeer van het verhaal.

Verzekeringsfraude

Dat verhaal is al vrij duister van toon, want het draait om verzekeringsfraude en andere zaken waarbij mensen zich van hun zwartste kant tonen. Forest Whitaker speelt Holt, een verzekeringsagent bij een louche bedrijf dat er een kunst van maakt nooit uit te keren. Vooral zijn baas Frank (Peter Coyote) is een ster in het vinden van argumenten in de kleine lettertjes van een verzekering. Rouwende weduwen worden zonder pardon door Frank afgescheept met een schijntje omdat hun zojuist overleden man toevallig een keer met een sigaret is betrapt door een beveiligingscamera. Frank ziet het als een sport, maar Holt lijkt er meer moeite mee te hebben.

De film volgt Holt wanneer hij op onderzoek uitgaat naar een auto-ongeluk met dodelijke afloop. Het slachtoffer heeft een levensverzekering die bij overlijden een miljoen uitkeert, dus het is de moeite waard om na te gaan of er niet gefraudeerd wordt. Wanneer hij de dood komt melden aan Isold (Julia Stiles), de zus van het slachtoffer, heeft deze verwondingen als gevolg van huiselijk geweld. Ook verder treft hij een zootje aan dat duidelijk maakt dat Isold en haar gewelddadige man een fikse uitkering van de verzekering goed kunnen gebruiken. Is Holt te achterdochtig of brengt zijn instinct als verzekeringsagent hem op het juiste spoor?

IJskasten

A Little Trip to Heaven is in alle opzichten een duistere film: het verhaal draait om list en bedrog en is in feite een film noir. De deprimerende locaties en het winterse weer doen daar nog een schepje bovenop, net als het tijdsbeeld. De film speelt ergens in het begin van de jaren tachtig, toen computers nog de omvang van ijskasten hadden. Die aparte sfeer maakt de film in visueel opzicht origineel en als thriller is de film ook de moeite waard. Whitaker en Stiles zijn ook twee interessante acteurs, omdat ze iets te raden overlaten bij hun personage. Zeker aan te raden voor zomerhaters die na twee weken mooi weer alweer naar winterse sneeuwbuien verlangen. Al heeft een film die in slechts 1 zaal uitgaat in feite bij geen enkel weertype een kans.

Het Parool: "zwabberende film (..) unheimische sfeer (..) zwalkend scenario"
De Volkskrant: "kluchtige scènes met zwarte ondertoon (..) De belangrijkste troef (is) Forest Whitaker"
In 1 zaal