Wisselvallige tragikomedie met Nicolas Cage als veelgeplaagde weerman.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Weermannen zijn zelden te benijden: wanneer ze in een zonnig klimaat als Los Angeles wonen weten ze van gekkigheid niet hoe ze het mooie, maar saaie weer nog origineel kunnen brengen (zie Steve Martin als weerman in L.A. Story). En wanneer ze in een wisselvalliger klimaat wonen (zoals Nicolas Cage in The Weather Man) krijgen ze de schuld van foute voorspellingen of domweg van slecht weer. In het geval van David Spritz (Cage) houdt dat in dat hij keer op keer vanuit een auto wordt bekogeld met half opgegeten hamburgers of half opgedronken milkshakes- altijd fast food, valt Spritz op.

Boogschieten

Spritz heeft het ook niet makkelijk: zijn vader (Michael Caine) is een gewaardeerd schrijver en ziet zijn zoon als een mislukking. Zijn vrouw (Hope Davis) heeft een hekel aan haar man, en ook met zijn kinderen heeft Spritz het niet echt getroffen: zijn dochter is te dik en draagt kleren die dat allesbehalve verhullen en zijn puberzoon wil ook niet deugen.

Genoeg elementen voor een tragikomedie dus, en er zitten ook hilarische momenten in The Weather Man, zoals wanneer Spritz al te loslippig is in een zelfhulpgroep waar hij met zijn vrouw aan huwelijkstherapie doet. En ook in het leven van Spritz breekt af en toe de zon door. Zo krijgt hij een promotie en hervindt zijn zelfvertrouwen met een nieuwe hobby, boogschieten.

Wisselvallig

Maar The Weather Man is te wisselvallig om echt geslaagd te zijn. Zelfs in een tragikomedie moet een zeker evenwicht zijn tussen geestige scènes en bloedserieuze. Daarbij wekt Cage als Spritz eerder irritatie dan sympathie met zijn voortdurende zelfbeklag. The Weather Man zwalkt van scènes over ongeneeslijke kanker naar banale grappen over de 'camel toe' van Spritz' dochter. Zou dat wisselvallige soms komen doordat Gore Verbinski The Weather Man schoot tussen het draaien van de eerste Pirates of the Caribbean en het opzetten van Pirates deel 2 en 3? Hoe dan ook, The Weather Man is net zo veranderlijk als het Hollandse weer en dat is niet bepaald een aanbeveling.

Het Parool: "overtuigend, hilarisch en ontroerend".
De Volkskrant: "het weer en Michael Caine: dat zijn de twee sterkste punten van The Weather Man"
In 12 zalen