Tom Cruise is weer in topvorm in de beste Mission Impossible tot nu toe, dankzij vriendin Monaghan en schurk Seymour Hoffman.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

De vorige twee Missions: Impossible begonnen met stevig stuntwerk rond IMF-agent Ethan Hunt (Tom Cruise, voor wie dat nog niet wist). Dat was ook altijd de vaste gimmick bij James Bond-films, tot daarmee werd gebroken in Die Another Day, met een proloog waarin Bond in gevangenschap eindigde.

M:I:III doet iets soortgelijks: Hunt zit stevig vastgesnoerd in een stoel, en schurk Owen Davian (Philip Seymour Hoffman) heeft een pistool gericht op Hunts geliefde Julia (Michelle Monaghan). Wanneer Hunt niet binnen tien tellen vertelt waar 'de konijnenpoot' is, gaat zijn vriendin eraan. Hunt dreigt, smeekt en huilt zelfs, maar Davian is onverbiddelijk: bij tien is het "pang!".

Windmolens

Een explosief begin van deze derde (en beste) missie, maar op een verrassende manier. Voor de afloop van de proloog moet u wel anderhalf uur wachten, eerst krijgt u te zien hoe Hunt in zo'n benarde positie belandde. Op zijn verlovingsfeestje beweert Hunt dat hij bij het ministerie van Verkeer werkt en ook zijn verloofde Julia weet niets van zijn gevaarlijke werk. Dat is iets minder gevaarlijk geworden sinds Hunt bij IMF alleen nog opleidingen doet en zich uit het veldwerk heeft teruggetrokken. Maar wanneer de door hem opgeleide Lindsey Farris (Keri Russell) is ontvoerd door schurk Davian komt Hunt -uiteraard- alsnog in actie.

Dat levert een spectaculaire reddingsactie op bij een fabriek in Berlijn. Op het hoogtepunt moet Hunt aan de slag met een defibrillator (hartapparaat) in een vliegende helikopter die wordt beschoten door een andere helikopter én windmolens moet ontwijken, terwijl er ook nog een collega van Hunt buiten de heli hangt. Erg enerverend, en wie maalt er dan nog om dat er in de verste omgeving van Berlijn niet zo'n windmolenpark te vinden is? De scène werd dan ook opgenomen in Palm Springs, Californië.

Crucifix vol springstof

De volgende halte van Hunt en zijn team is Vaticaanstad, waar ze Davian in de kladden willen pakken. De wijze waarop grenst aan het ongeloofwaardige, maar vergeleken met de onwaarschijnlijke wendingen uit de eerste twee delen is deze missie heilig. En over heilig gesproken: met een computer in een bijbel en een crucifix vol springstof toont Scientology-lid Cruise opvallend weinig respect voor andere godsdiensten, maar dit terzijde. Andere minieme kritiekpuntjes: Hunt raakt tot drie keer toe zonder kogels- leert hij bij IMF niet voldoende munitie mee te nemen? En hadden ze echt geen betere naam dan 'het konijnenpootje' kunnen verzinnen voor het kleinood waar iedereen op jaagt?

Maar verse Oscarwinnaar Capote is dreigend genoeg als vadsige schurk. Vast teamlid Luther Stickell (Ving Rhames) krijgt dit keer als sidekick nog meer tekst, en dat is altijd winst. Nieuwkomers Jonathan Rhys Meyers en Maggi Q zijn als teamleden Declan en Zhen een goede aanwinst en Michelle Monaghan is hartveroverend als de vrouw voor wie Hunt zijn veldwerk tijdelijk opgaf. Dat ze verpleegster is komt ook nog van pas in het verhaal, dat behalve erg spannend deze keer ook nog behoorlijk waterdicht is. Wanneer alle kaskrakers deze zomer dit niveau halen mogen de bioscopen ondanks het WK niet mopperen.

Het Parool: "wanneer de film eenmaal op gang komt dendert de trein in een vermakelijk ijltempo door"
De Volkskrant: "overtuigt als actiefilm (..) weergaloze vechtscènes en adembenemende achtervolgingen"
In 131 zalen