Matt Dillon in de rol van schrijvende dronkelap, als Charlie Bukowski's vaste alter ego Henry Chinaski.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Matt Dillon begon zijn carrière in de jaren tachtig als rebelse tiener in films als Rumblefish en The Outsiders. In de jaren negentig speelde hij eerst een overjarige hippie in Singles en later vooral gladde oplichters, in onder meer Wild Things en There's Something About Mary. Vorig jaar was hij nog een gladjakker in Herbie: Fully Loaded maar de laatste jaren heeft Dillon zich meer op serieuze rollen toegelegd. Aan zijn rol als racistische politieagent in Crash hield hij een Oscarnominatie over en ook in Factotum speelt hij een lijvige rol- zij het met iets meer humor.

Standbeeldschoonmaker

Dillon speelt Henry Chinaski, het vaste personage uit de boeken van schrijvende drinkebroer Charles Bukowski (1920-1994). In Factotum is Chinaski het type 12 ambachten, 13 ongelukken. Hij sjouwt van het ene suffe baantje naar het andere; ijsverkoper, fietshersteller, standbeeldschoonmaker. Omdat het werk hem geen bal interesseert wordt hij om de haverklap ontslagen- waar hij vervolgens evenmin van wakker ligt. Chinaski doet de suffe baantjes alleen om zijn beginnende schrijverscarrière te kunnen financiëren, een autobiografisch gegeven uit het leven van Bukowski.

Zijn inspiratie voor zijn verhalen haalt hij uit andere losers en klaplopers die hij tegenkomt, of de vrouwen die hij in bars oppikt. Zoals Jan (Lili Taylor), een al even gretige drinkster, met wie hij korte tijd samenwoont. Mocht hun relatie u bekend voorkomen dan kan dat kloppen: hetzelfde gegeven was de basis voor de Bukowski-verfilming Barfly (1987), met Mickey Rourke en Faye Dunaway.

Katers en platjes

Factotum is een vermakelijke kijk op de onderkant van Amerika, waar succes hoog staat aangeschreven. Dat de film vermakelijk is, is ook zijn zwakke punt: bijna alle ongemakken, van katers tot platjes, zijn op de lach geschreven. Dat maakt de levensstijl van Chinaski makkelijker te verteren, maar iets navranter had wel gemogen. Dat er in het hoofdpersonage geen ontwikkeling zit, is minder bezwaarlijk: in feite is dat ook de essentie van Chinaski's leven, van de brievenbus (waar hij zijn nieuwe manuscript post) rechtstreeks naar de bar.

Het Parool: "De makers misten de kans om Chinaski boven Bukowski-clichés uit te tillen"
De Volkskrant: "Hollywood-ster Matt Dillon (is) een veel te mooie jongen met een sixpack in plaats van een bierbuik"
In 19 zalen