Onderhoudend misdaadmysterie met Bruce Willis en Josh Hartnett is schatplichtig aan Pulp Fiction en The Usual Suspects.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

In een rolstoel legt Bruce Willis aan een eenzame reiziger uit wat de Kansas City Shuffle is, en in een flashback ziet de kijker deze afleidingsmanoeuvre -want dat is het- geïllustreerd met een verhaal uit 1979. Een gokker zonder al te veel geluk verliest door een foute gok op de paardenrenbaan geld dat hij verschuldigd was aan gangsters. Die gangsters kennen geen genade, en nemen wraak op zijn vrouw en zoon. Einde verhaaltje, maar de reiziger snapt de clou niet- waarop hij alsnog slachtoffer wordt van de afleidingsmanoeuvre die Willis hem probeerde uit te leggen.

Mr Goodkat

Waarna het verhaal op een heel andere plaats verder gaat, in New York City, waar Slevin (Josh Hartnett) slachtoffer wordt van een straatroof. En vervolgens van een persoonsverwisseling omdat hij in het appartement van een vriend, Nick, logeert en zich niet kan identificeren- de dief is er met zijn identiteitsbewijs vandoor. Dat brengt hem in een benarde positie, want twee elkaar beconcurrerende gangsters zijn op zoek naar Nick, die hen geld verschuldigd is. Ze slepen Slevin uit zijn badkamer mee en zo kan het gebeuren dat hij ineens in badhanddoek tegenover gangster Morgan Freeman zit, die hem beveelt de homoseksuele zoon te doden van zijn aartsrivaal, joodse gangster Ben Kingsley. Wanneer Slevin wordt afgevoerd verschijnt daar ineens de grijnzende tronie van Bruce Willis, die Goodkat blijkt te heten.

Puzzelstukjes

Vanaf dat moment beginnen de puzzelstukjes langzaam in elkaar te vallen, voor de kijker en voor Slevin, die dankbaar wordt geholpen door zijn tijdelijke buurvrouw (Lucy Liu in een leuk rolletje). Ondertussen keuvelen de personages over Columbo, Hitchcock en James Bond, zoals dat sinds Pulp Fiction gebruikelijk is. En achteraf blijkt alles nog anders in elkaar te zitten dan leek, al laat een beetje slimme filmkenner die The Usual Suspects heeft gezien zich niet meer zo makkelijk het bos in sturen. Waarmee ik maar wil zeggen dat Lucky Number Slevin allesbehalve origineel is, maar desondanks best vermakelijk.

Het Parool: "excentrieke criminelen in aangename zeepbel"

De Volkskrant: "McGuigan houdt de vaart erin en de acteurs vermaken zich uitstekend met de onzinnige, vaak geestige dialogen"
In 40 zalen