Nieuwe melige horror-parodie neemt dit keer onder meer Saw, The Grudge en War of the Worlds op de hak.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

De bedenkers van de Scary Movie-serie mogen zich gelukkig prijzen dat het horror-genre nog steeds goed scoort in de bioscoop. Want zonder aanvoer van nieuw bloed valt er natuurlijk weinig te parodiëren. Niet dat de makers zich beperken tot recente horrorfilms als Saw, The Grudge, The Village en War of the Worlds: ook Brokeback Mountain konden ze -uiteraard- niet met rust laten en zelfs een berucht fragment uit Fahrenheit 9/11 (waarin de president van de VS zich uit een kinderboek laat voorlezen) wordt nog belachelijker gemaakt dan het al was.

Tri-pods

Sinds Zucker de reeks overnam van de broertjes Wayans ligt het tempo lager, maar zijn we verlost van de hysterie die de eerste 2 delen kenmerkte (en het vreselijke Date Movie, van enkele schrijvers van de eerste Scary Movies). Net als in de vorige Scary Movie kiest Zucker ervoor een handvol films te persifleren en te combineren, en niet als een wildeman om zich heen grappen af te vuren.

De proloog refereert aan Saw, en heeft Shaquile O' Neal en Dr. Phil als beroemde gastrolspelers. Na de optiteling is het de beurt aan een oude bekende: de blonde Cindy Campbell (Anna Faris, na vier delen vaste waarde in de reeks). Dit keer belandt het vrolijke leeghoofdje in een Grudge-achtig huis met een enge jonge geest; het 'Japans' dat ze uitwisselen is hilarisch.

Naast haar woont Tom Ryan (Craig Bierko) die in zijn eigen filmparodie is belandt: een War of the Worlds-variant waarbij de tripods aanvankelijk verdacht veel op i-Pods lijken. Met nog een oude bekende, Brenda (Regina Hall), belandt Cindy voorts in The Village, terwijl een flashback de vloer aanveegt met Million Dollar Baby. Zucker deed bovendien wederom een beroep op oudgediende Leslie Nielsen, die net als in Scary Movie 3 een verstrooide president speelt.

Oprah

Om van Scary Movie te kunnen genieten zijn twee voorwaarden vereist: je moet in een pismelige bui zijn en kennis van de films die worden geparodieerd strekt tot aanbeveling. Dan nog valt de helft van de grappen dood, zeker voor wie de trailer al zag waarin de beste grappen zaten. De echt slechte grappen zijn kennelijk gesneuveld, want de film is aan de korte kant en de King Kong die op het affiche staat komt in de film niet voor- wel andere apen.

Uiteindelijk is Scary Movie 4 helaas iets minder leuk dan Scary Movie 3. Maar de uitsmijter met 'Tom Cruise' bij 'Oprah' is geestig, juist omdat 'Tom' maar doorgaat, met een angstaanjagend enthousiasme.

Het Parool: "een schrikwekkend primitieve potpourri van pies- poep- en blotebillengrappen"
De Volkskrant: "poep-, pies, plas-, en viagragrappen (..) verheffend is anders"
In 80 zalen