Langverwacht maar volkomen overbodig op Verhoevens thriller uit 1992. Zonder Verhoeven, maar met een versteende Stone.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Basic Instinct was het tijdelijke hoogtepunt uit de carrière van Sharon Stone: daarna zat ze in net zoveel slappe films als voor haar doorbraak, veertien jaar terug alweer. Stone was jaren bezig met een sequel, en ging door toen Verhoeven en tegenspeler Michael Douglas allang waren afgehaakt. Toen ook de studio die de rechten had er geen brood meer in zag dreigde Stone met een rechtszaak en leek het de studio lucratiever de film alsnog te maken. Genoeg mensen die toch even willen kijken of Stone, 48 inmiddels, nog net zo sexy en gehaaid is als veertien jaar terug.

Mindfuck

Basic Instinct 2 heeft sfeervol San Francisco verruild voor grimmig Londen en Michael Douglas ingeruild voor een psychiater die Michael Glass heet- ongetwijfeld bedoeld als flauwe verwijzing naar Douglas. De psychiater, al snel lijdend voorwerp van Catherine Tramells nieuwe mindfuck, wordt gespeeld door David Morrissey, een watje vergeleken bij eerdere kanshebbers als Aaron Eckhart en Benjamin Bratt.

Stone was zeker bang van het doek te worden gespeeld, al duldde ze wel Charlotte Rampling naast zich, eveneens als psychiater. Tramell wordt weer psychisch onderzocht nadat haar vriend, een populaire voetballer, onder verdachte omstandigheden omkwam, als bijrijder van Tramell. Zij liet zich door hem vingeren terwijl ze door een opvallend onbevolkt nachtelijk Londen scheurde, waarmee de toon weer is gezet voor BI2. Had ze haar vriendje gedrogeerd, was het wel of geen ongeluk, en waarom wil de rechercheur (David Thewlis) zo opvallend graag 'die teef achter de tralies'?

Botox-beeld

Who cares, denkt de kijker al snel. BI2 doet de eerste Basic Instinct dunnetjes over, met de nadruk op dunnetjes. Michael Glass, die de erotische uitstraling heeft van het neefje van Liam Neeson, speelt als stijve psychiater een ongeïnspireerde variatie op de Michael Douglas-rol. Hij laat zich voorspelbaar inpalmen door Stone, die mysterieus probeert te doen maar oogt als de botox-versie van het wassen beeld van Xaviera Hollander. Een herhaling van het beroemde 'kruisverhoor' blijft ons bespaard, wel neemt Stone in spreidstand plaats op een stoel in een aardige visuele verwijzing naar de poster van Scandal, een veel betere erotische thriller van regisseur Caton-Jones.

De muziek van Jerry Goldsmith staat nog steeds als een huis en weet nog een beetje sfeer te blazen in dit wassenbeeldenmuseum. Maar het bekende thema doet vooral terugverlangen naar het origineel, dat ik vervolgens meteen heb teruggezien om de vieze smaak van deze overbodige herhalingsoefening weg te spoelen. Die remedie werkte, want de eerste Basic Instinct staat nog steeds als een ijspriem overeind. Tip: bedwing uw nieuwsgierigheid naar deze Basic Instinker en haal het origineel in huis (als u die afgelopen week al niet op tv meepikte): u heeft gegarandeerd een leukere én goedkopere avond.

Het Parool: "Hollywood-cynisme ten top (..) geen erotische, maar pijnlijke scènes (..) plot vol rare wendingen (..) ongeloofwaardig einde"
De Volkskrant: "herinnert in weinig aan Verhoevens succesnummer (..) mist alle populaire eigenschappen van zijn voorganger"
In 64 zalen