Intelligente actiefilm van de makers van The Matrix. Met Natalie Portman en Hugo Weaving als de gemaskerde titelheld én terrorist V.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Met de beide Matrix-vervolgen verspeelden de broers Wachowski veel van het krediet dat ze met de eerste Matrix hadden verworven. Een groot deel daarvan weten ze met V for Vendetta weer terug te winnen. De film werd officieel weliswaar geregisseerd door debutant McTeigue (assistent director bij de drie Matrix-delen) maar Andy en Larry Wachowski trokken achter de schermen aan de touwtjes- eigenlijk net zoals hoofdrolspeler V achter een masker schuil gaat.

Big Brother

V heeft zijn masker gemodelleerd naar de tronie van Guy Fawkes, de vrijheidsstrijder die in 1605 probeerde het Britse parlement op te blazen. V wil zijn werk afmaken, want het Groot Brittannië van na de Derde Wereldoorlog -de film speelt in de nabije toekomst- is een totalitaire staat met fascistoïde trekjes. De media worden gecontroleerd en zijn zwaar gecensureerd, homo's én de koran zijn verboden, en op elke straathoek wapperen vlaggen met roodzwarte symbolen die sterk aan nazi-Duitsland herinneren. De Big Brother van de nabije toekomst wordt gespeeld door John Hurt, die zijn burgers vanaf beeldschermen in de gaten houdt. Net zoals Big Brother uit George Orwells 1984, waar Hurt in de filmversie zelf het slachtoffer van was.

In deze barre tijden moet een meisje als Evey (Natalie Portman) na het invallen van de avondklok ook nog oppassen voor ouderwetse bedreigingen als enge mannen. Gelukkig schiet V haar te hulp met zijn barokke spraakgebruik en scherpe degen. V wordt gespeeld (nou ja, meer ingesproken) door Hugo Weaving, vooral bekend als de welbespraakte Agent Smith uit de Matrix-trilogie.

Bij een aanslag van V op de landelijke televisiezender schiet Evey haar redder weer te hulp, en in diens schuilplaats -volgestouwd met van de censuur geredde boeken en platen- raakt ze steeds meer overtuigd van zijn goede bedoelingen. Ze helpt hem bij zijn volgende wraakaktie: het uitschakelen van een pedofiele bisschop. En uiteindelijk zal ze ook worden ingezet bij V's meest monumentale terroristische actie: het opblazen van het Britse parlement, met behulp van een met bommen volgestouwde metro.

Domino day

Vooral dat laatste element zorgde ervoor dat V for Vendetta een half jaar later dan gepland werd uitgebracht. Kort na de echte aanslagen op de Londense metro leek een stripverfilming met een terrorist als held weinig kies. Maar beter uitstel dan censuur, zeker bij een film die meer over censuur gaat dan over terrorisme.

V for Vendetta is een intelligente actiefilm, die op een originele manier heikele punten aankaart. Voorts staat de film bol van de ingenieuze verwijzingen, van de Rolling Stones tot Domino Day. De actie is wellicht wat karig voor degenen die non-stop actie verwachten, maar ook de statische dialoogscènes zijn boeiender dan je zou verwachten van een breedsprakerige hoofdpersoon met een masker.

En ook Portman laat zien dat ze meer kan dan de tragische Padmé uithangen in het saaie Star Wars. De Britse setting zorgt voorts voor een originele sfeer, mede dankzij sterke rollen van Stephen Fry, Stephen Rea en de eerder genoemde Hurt. V for Vendetta is als wraakfilm een geslaagde revanche voor de mislukte Matrix-sequels.

Het Parool: "laffe film, die omwille van de bioscoopkassa de terroristische kool en de totalitaire geit angstvallig probeer te sparen"
De Volkskrant: "schelm in gelikte verpakking (..) de maatschappijkritiek is weinig meer dan een marketingtruc"
In 46 zalen