Vrolijk vervolg op de eerste Ice Age, waarin de dieren met fikse dooi- en smeltproblemen te maken krijgen.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Vier jaar geleden bewees de eerste Ice Age dat een geslaagde computeranimatiefilm niet noodzakelijkerwijs van Pixar (Toy Story 1 & 2) of Dreamworks (Shrek 1 & 2) hoefde te komen. De avonturen van luiaard Sid, mammoet Manny en sabeltandtijger Diego waren weliswaar schatplichtig aan Pixars Monster & Co, maar desondanks leuk genoeg. En een eekhoorn stal de show met zijn hardnekkige jacht op een eikel.

Eikelparadijs

De eekhoorn met eikelnijd is terug en wordt meteen als joker ingezet in Ice Age 2: The Meltdown. Opnieuw behoren zijn slapstickachtige strapatsen tot de leukste momenten van de tweede ijstijdfilm. Hij mag zelfs een kijkje nemen in een heus eikelparadijs, compleet met hemelpoort. Ice Age 2 heeft wel meer bijbelse trekjes, de dreigende dooi noopt de dieren tot een vlucht naar een ark. En net als de Rode Zee wordt een stuk ijsdam gespleten door het laatste dier waarin een Mozes verwacht mocht worden.

Een ander lijntje is Manny's besef dat hij als mogelijk laatste mammoet met uitsterven wordt bedreigd. Zijn lot lijkt te veranderen wanneer hij een vrouwtjesmammoet tegenkomt, maar deze eigenwijze Ellie denkt dat ze een buidelrat is. Dat misverstand doet denken aan Buzz Lightyear, die in de eerste Toy Story weigerde de geloven dat hij een stuk speelgoed was, maar laten we Ice Age 2 daar niet op afrekenen.

Koddige capriolen

Ice Age 2 biedt weer genoeg vermaak voor vooral de jongsten, met koddige capriolen van pluizige diertjes. Bizarre hoogtepunten zijn een musicalnummer van gieren en een stam luiaards die in Sid de Verlosser zien (en doen denken aan de maki's uit Madagsacar). Dergelijke absurde scènes hadden er meer in Ice Age 2 mogen zitten; vooral het eind bevat een stortvloed aan sentiment en de onvermijdelijke wijze levenslessen.

Desondanks een waardig vervolg, al is het nieuwtje er een beetje van af- zelfs van die eekhoorn. Maar nieuwe aanwinsten als de plagerige buidelratten maken dat weer goed. Uiteraard is er ook een Nederlandse versie gemaakt, met de stemmen van onder meer Carlo Boszhard (Sid), Jack Wouterse (Manny) plus Tygo Gernandt en Eddy Zoey als de buidelratten Eddie en Crash.

Het Parool: "in technisch opzicht zeker niet minder dan het origineel en in op het punt van geestigheid nog geslaagder"
De Volkskrant: "herhaling van zetten (..) Maar (toch) beter dan het eerste deel"
In 111 zalen (NL versie) plus 78 zalen (originele versie)