Poëtische verfilming van het Pocahontas-verhaal, en het ontstaan van Thanksgiving. Met Colin Farrell en Yorick van Wageningen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Regisseur Terrence Malick, die met The New World pas zijn vierde film in ruim dertig jaar aflevert, heeft een aparte werkwijze die aan de methodes van wijlen Stanley Kubrick herinnert. Daar kunnen de acteurs uit zijn vorige film, de oorlogsfilm The Thin Red Line (1998), over meepraten: sommigen brachten maanden door op de set, om in de uiteindelijke eindversie te merken dat hun bijdrage tot een minimum was gereduceerd of zelfs geheel was gesneuveld.

Gary Oldman, Viggo Mortensen, Mickey Rourke: geen van drieën is terug te vinden in de drie uur die de The Red Line uiteindelijk besloeg, en toch hadden ze wel degelijk in de film geacteerd, net als Adrien Brody wiens hoofdrol tot één tekstregel was teruggebracht. Maar Malick had meer oog voor de natuur dan voor hun soldatenrollen.

Pocahontas

Ook in The New World hanteert de eigenzinnige regisseur deze aanpak: wuivend gras en klaterende beekjes keren voortdurend terug. Maar dit keer hebben de natuurbeelden een duidelijke functie in het verhaal, dat in de zeventiende eeuw speelt. Het naamloze 'native american' meisje dat later bekend zou worden als Pocahontas (Q'Orianka Kilcher) is verrukt over de natuurschoon in haar geboorteplaats. En de Britse indringer John Smith (Colin Farrell, opvallend ingehouden voor de verandering), die met zijn schip in Amerika aanlegt, vergaapt zich eveneens aan de nieuwe wereld. Smith wil alleen een kolonie vestigen, en het land niet leegroven.

Maar de nieuwe bewoners krijgen met flinke aanpassingsproblemen te maken, vooral wanneer de winter aanbreekt. De honger dwingt hen zelfs hun leren riemen te koken en op te eten. Intussen heeft Smith het beter, hoewel hij door de indianen gevangen is genomen. Maar ze geven hem te eten en leren hem vechten op hun manier.

Ook papt hij aan met het indianenmeisje Pocahontas. Hij leert haar opvallend snel engels, wat weer scheelt in de ondertitels, maar het verhaal enigszins ondergraaft omdat het zo onwaarschijnlijk is. Er is een tijdelijke toenadering tussen de indringers en de indianen wanneer de laatsten voedsel komen brengen, een gebeurtenis die nog steeds jaarlijks wordt gevierd in Amerika als Thanksgiving Day. Maar jaloezie, honger, ziekte, onbegrip en communicatieproblemen eisen uiteindelijk hun tol. En 'onze' Yorick van Wageningen speelt als valse kolonist een belangrijke rol in de ondergang van John Smith.

Blaas

The New World is een aparte en mooie film, waar je wel voor in de stemming moet zijn. Hoewel Malick er een kwartier uitsneed duurt hij nog dik twee uur, waarvan een groot deel bestaat uit natuuropnames. Niet dat alles in The New World mooifilmerij is: ook de koude winters vol honger worden goed in beeld gebracht. En in het slotdeel wordt Engeland in een opvallend kil daglicht geportretteerd. Maar Malick houdt zeker in het begin de vaart erin, zodat je snel het verhaal in gezogen wordt. Het is vervolgens aan de kijker of hij zich wil onderwerpen aan twee uur fraaie natuuropnames en een -deels bekend- verhaal, maar bijzonder is het zeker. Houd er echter wel rekening mee dat al die klaterende beekjes behoorlijk op je blaas gaan werken.

Het Parool: "The New World is ontegenzeggelijk een film die alleen door Malick gemaakt had kunnen worden,"
De Volkskrant: "The New World is een weerbarstig meesterwerk."