Salma Hayek & Penélope Cruz eindelijk samen in één film! Helaas; het is een kinderachtige western geworden.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Onder sommige filmjournalisten woedde jarenlang een discussie wie er leuker was: de Mexicaanse Salma Hayek of de Spaanse Penélope Cruz. (Zelf zat ik in het Hayek-kamp, hoewel ik na een ontmoeting met Cruz in haar trailer op de set van Sahara toch weer ging twijfelen- maar dit geheel terzijde). Het prettige vooruitzicht beide dames tegen elkaar te zien spelen in een western zou aan alle twijfel een einde moeten maken.

Gekibbel

Bandidas speelt in het Mexico van rond 1900, de roerige periode waarin ook Zorro is gesitueerd. Salma Hayek speelt de rijke (en slimme) Sara, Penélope Cruz de arme (maar handige) Maria. Bij een eerste ontmoeting is duidelijk dat de dames elkaar niet kunnen uitstaan, maar al snel delen ze een gemeenschappelijk noodlot. Want hun vaders worden neergeschoten door dezelfde schurk (Dwight Yoakam, ook te zien in Three Burials) en ze slaan op de vlucht.

In arren moede maken ze vervolgens dezelfde noodsprong: banken overvallen. Maar omdat er niet zoveel banken in het stadje zijn beroven ze tegelijkertijd dezelfde bank, waarop er een gekibbel tussen de dames ontstaat wie er eerst was. Uiteindelijk besluiten ze als in een echte buddy-movie de handen ineen te slaan en zich te laten scholen door een bankrover in ruste (Sam Shepard), die er wel lol in heeft de fraaie dames af te beulen met push-ups in een beekje.

Hik

Is dat leuk? Nee, helaas niet. Bandidas is een kinderachtige klucht die meer met de laatste Zorro gemeen heeft dan dezelfde plaats en periode. Ook in Bandidas lopen stripschurken rond en zijn er aartsflauwe running gags. Zo krijgt Hayek steeds de hik zodra ze een pistool moet vasthouden. Verder palmen de dames een detective in (Steve Zahn, die Cruz nog kent van de flop Sahara) met een wedstrijdje wie van hen het beste kan kussen. Dat pakt lollig noch opwindend uit. Waarmee zowel fans van Hayek als van Cruz helaas aan het kortste eind trekken: in Bandidas zijn ze geen van beiden leuk.

Het Parool: "Voor de liefhebbers valt er (..) voldoende te genieten van de geregeld met elkaar rollebollende actrices"
De Volkskrant: "stupide mix van catfights (..), knullige stunts, kolderieke achtervolgingen"
In 20 zalen