Justin Timberlake in een slappe actiefilm die zelfs niet door Morgan Freeman en Kevin Spacey kan worden gered.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Wanneer rappers als LL Cool J en 50 Cent een acteercarrière nastreven die de lengte van videoclips overstijgt, wil Justin Timberlake natuurlijk niet achterblijven. Eerder was hij al in kleine rolletjes te zien, maar in Edison speelt hij zowaar de hoofdrol, naast oudgedienden als Morgan Freeman en kevin Spacey én ex-rapper LL Cool j.

IJdeltuit

Timberlake speelt Pollack, een journalist van een stadskrant in de fictieve plaats Edison. Daar wordt de orde gehandhaafd door de F.R.A.T., een soort S.W.A.T. met uitgebreidere bevoegdheden. In de eerste scènes van de film is al te zien dat de F.R.A.T.-teamleden hun gerechtelijke bevoegdheden nogal ruim nemen: Dylan McDermott is ronduit corrupt en sleept zijn teamlid Deed (LL Cool J) mee in een smerig zaakje. Deed krijgt last van zijn geweten, en dat gevoel is niet weg te werken met overmatig fitnessen in de tuin van zijn huis. Hij blijft een ijdeltuit, die LL Cool J: elk slap excuus om zijn gespannen spieren te laten zien zal hij aangrijpen.

Wanneer onderzoeksjournalist Pollack met vragen langskomt wordt Deeds loyaliteit verder op de proef gesteld. Maar ex-rappers helpen elkaar toch wel? Dat gebeurt inderdaad wanneer Pollack en zijn vriendin (ondankbare rol van Piper Perabo) door F.R.A.T.-leden in elkaar worden geslagen, net buiten een club. Toevallig is ook Deed met zijn vriendin in deze club en hoort hij, ondanks de luide muziek binnen, dat er buiten (!) een schot valt. Huh?

Mal toupetje

Edison is een zootje, en net als Chaos twee weken terug een samenraapsel van B-filmclichés en onwaarschijnlijkheden. Zo is er een scène waarin twee corrupte agenten elkaar onthullende feiten toeschreeuwen (!) in een parkeergarage, terwijl ze die net met veel moeite in de doofpot hadden gestopt. Wat Morgan Freeman (als Pollacks hoofdredacteur) en Kevin Spacey (als een rechercheur met vage bedoelingen) in de film te zoeken hebben, is een raadsel, maar ze krijgen slechts B-film dialogen in de mond gelegd, en Spacey trekt met een mal toupetje helemaal aan het kortste eind. Dat Timberlake zich tegenover hen niet eens zo bespottelijk maakt, komt vooral omdat de twee Oscarwinnaars ver onder hun niveau spelen, op de automatische piloot.

De Volkskrant: "als het tijd wordt voor een ontknoping, biedt Burke niets meer dan gemeenplaatsen en gaat Edison in ongeïnspireerde actie ten onder."
In 40 zalen