Zondag 5 maart worden de Oscars weer uitgereikt en ook dit jaar doet NU.nl een gooi naar de verdeling. En dit onder het jaarlijkse motto: Wie gaan er winnen en wie zouden er moeten winnen?

Beste film:

Brokeback Mountain
Capote
Crash
Good Night, and Good Luck
Munich

ZOU MOETEN WINNEN: Opvallend sterke films dit jaar, die bovendien opvallend weinig hebben gekost: afgezien van Munich zijn de vier films die meedingen naar beste film gemaakt voor gemiddeld nog geen tien miljoen dollar. Vanwege de gevoelige onderwerpen (homoseksualiteit, racisme, terrorisme) moest het vaak ook op een koopje. In dit sterke veld zijn er bijna geen films die je de Oscar misgunt; hooguit Spielberg, omdat die film de minst sterke is en Spielberg al vaak genoeg heeft gewonnen.

GAAT WINNEN: Maar dit lijkt het jaar van de gay cowboys te worden, dus heeft Brokeback Mountain de beste kansen. Crash is een goede outsider.

Beste regie:

George Clooney - Good Night, and Good Luck
Paul Haggis - Crash
Ang Lee - Brokeback Mountain
Bennett Miller - Capote
Steven Spielberg - Munich

ZOU MOETEN WINNEN: Ook hier is hetzelfde verhaal op van toepassing: je gunt het iedereen, en Spielberg net ietsje minder. Clooney, omdat hij zijn nek ook met Syriana heeft uitgestoken; Haggis, omdat hij zijn eigen script formidabel heeft verfilmd; Lee, omdat hij na Hulk weer een kleine prachtfilm heeft gemaakt; en Miller, omdat zijn debuutfilm meteen sterk is. Clooney zou een mooie winnaar zijn, als beloning voor zijn tomeloze inzet Hollywood een geëngageerd gezicht te geven.

GAAT WINNEN: Lee heeft als maker van Brokeback Mountain de beste papieren.

Beste Script:

Crash
Good Night, and Good Luck
Match Point
The Squid and the Whale
Syriana

ZOU MOETEN WINNEN: Crash, omdat het een briljante caleidoscoop van verweven verhalen was. Beter dan het verwante maar verwarrender Syriana.

GAAT WINNEN: Crash, ook omdat het in LA speelt, waar de meeste Academy-leden wonen. Met Good Night als belangrijkste andere kanshebber.

Best Scriptbewerking:

Brokeback Mountain
Capote
The Constant Gardener
A History of Violence
Munich

ZOU MOETEN WINNEN: Wederom een sterk vertegenwoordigde categorie. Maar het is knap om van een kort verhaal een episch drama te maken, wat is gebeurd bij Brokeback Mountain.

GAAT WINNEN: Het schaapherdersverhaal maakt dan ook de beste kans hier te winnen.

Beste actrice:

Judi Dench - Mrs Henderson Presents
Felicity Huffman - Transamerica
Keira Knightley - Pride & Prejudice
Charlize Theron - North Country
Reese Witherspoon - Walk the Line

ZOU MOETEN WINNEN: Huffmann, want ze heeft een prachtrol als transseksueel in wording in Transamerica, en dat zou een mooie bekroning zijn in een jaar waarin homo's (Brokeback Mountain, Capote) de dienst uitmaken. Theron heeft al een Oscar, net als Dench; Knightley krijgt hem nog wel een keer. Alleen Reese Witherspoon zal als komisch actrice niet snel meer zo'n dramatische rol krijgen. Dus...

GAAT WINNEN: Reese Witherspoon, waarmee Walk the Line waarschijnlijk zijn enige belangrijke Oscar binnensleept. Maar vlak Desperate Housewive Huffman als outsider niet uit.

Beste acteur:

Philip Seymour Hoffman - Capote
Terrence Howard - Hustle & Flow
Heath Ledger - Brokeback Mountain
Joaquin Phoenix - Walk the Line
David Straithairn - Good Night, and Good Luck

ZOU MOETEN WINNEN: wat zou ik het de kansloze Howard gunnen, die in Hustle & Flow net zo verpletterend was als in Crash. Maar ook Phoenix was verbluffend als Johnny Cash, al heeft hij de pech dat Jamie Foxx vorig jaar al won voor een vergelijkbare rol als Ray Charles. Hoffman was al even formidabel als de extraverte Truman Capote, en Strathairn als de introverte Edward R. Murrow. En Ledger brak je hart als de al even introverte cowboy. Deze Oscar kan niet verkeerd terechtkomen; elk ander jaar had elk van de genomineerden verdiend te winnen.

GAAT WINNEN: Philip Seymour Hoffman lijkt te gaan winnen voor de once in a lifetime-rol van homoseksuele schrijver Capote. Ledger is echter een outsider, wanneer dit het jaar van Brokeback Mountain blijkt, ook in alle andere categorieën.

Beste vrouwelijke bijrol:

Amy Adams - Junebug
Frances McDormand - North Country
Catherine Keener - Capote
Rachel Weisz - The Constant Gardener
Michelle Williams - Brokeback Mountain

ZOU MOETEN WINNEN: Junebug is in Nederland onbekend, maar ik zag hem in Cannes en vond hem erg overschat, vooral vanwege de irritante Amy Adams als zwangere flapuit. Zij niet, dus. North Coutry zag ik nog niet; Weisz en Williams waren hartverscheurend in hun bijrollen; Keener was sterk door ijzig te zijn in Capote. Ik gun het Weisz, omdat The Constant Gardener in dit sterke prijzenjaar toch al stiefmoederlijk bedeeld werd (zoals onlangs bij de Bafta's).

GAAT WINNEN: Michelle Williams; omdat dit het jaar is van Brokeback Mountain én omdat ze daarin niet werd overvleugeld door het liefdesverhaal tussen de twee cowboys, maar overeind beleef als terecht treurende echtgenote. Met Rachel Weisz als belangrijke concurrente: haar sterke rol hoort nauwelijks in de categorie 'bijrol'.

Beste mannelijke bijrol:

George Clooney - Syriana
Matt Dillon - Crash
Paul Giamatti - Cinderella Man
Jake Gyllenhaal - Brokeback Mountain
William Hurt - A History of Violence

ZOU MOETEN WINNEN: Iedereen behalve Hurt, met zijn eigenaardige verschijning in A History Violence, bovendien heeft hij al een Oscar. Dillon gun ik het, omdat de hele cast van Crash sterk was; Giamatti omdat hij eigenlijk vorig jaar al had moeten winnen voor Sideways, maar toen niet eens was genomineerd; Gyllenhaal vanwege zijn prachtrol in een prachtfilm, en Clooney, omdat hij voor deze rol zijn imago en zijn gezondheid op het spel zette.

GAAT WINNEN: lastig te zeggen; Clooney maakt een goede kans hier, omdat hij elders zo weinig kans maakt, en dit is ook zijn jaar; Dillon en Giamatti maken ook een kans vanwege de redenen hierboven. Hurt wint zeker niet, Gyllenhaal waarschijnlijk ook niet. Ik gok op Clooney.

Beste Buitenlandse film:

Paradise Now (Palestina)
Sophie Scholl (Duitsland)
Joyeux Noël (Frankrijk)
Tsotsi (Zuid Afrika)
Don't Tell (Italië)

ZOU MOETEN WINNEN: Jammer dat Kung Fu Hustle hier niet bij zit, die deed wel bij de Bafta's mee en had van mij mogen winnen. Maar Paradise Now verdient het wel te winnen, na alle commotie over deze Palestijnse inzending. Ook Tsotsi is sterk en actueel, terwijl Joyeux Noël braaf en drakerig was, en net als Sophie Scholl in een ver verleden speelt. Dan liever een actuele film als winnaar, zoals Paradise Now of Tsotsi.

GAAT WINNEN: Een ouderwetse film als Joyeux Noël vrees ik. Maar ik hoop dat ik hierin ongelijk heb.

Beste animatiefilm:

Corps Bride
Howl's Moving Castle
Wallace & Gromit

ZOU MOETEN WINNEN: Grappig dat dit jaar niet de computer, maar de klei domineert, met Corps Bride en Wallace & Gromit. Die laatte mag van mij winnen, want ook op speelfilmlange waren Nick Parks kleihelden weer briljant.

GAAT WINNEN: Ondanks drie eerdere Oscars (waarvan twee voor eerder W&G-avonturen) heeft Park de grootste kans wederom te winnen.