Matige komedie waarin Ryan Reynolds wraak wil nemen op zijn middelbare schoolvriendinnetje dat alleen maar dikke vriendjes wilde zijn.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het gebeurt maar al te vaak, maar het overkomt vooral jongens. Je bent dolverliefd op een meisje die altijd op je schouder komt uithuilen als ze haar hart weer eens wil uitstorten over een fout vriendje. De vertrouwensband wordt steeds sterker zodat je tegen beter weten hoopt dat er ooit iets meer zal zijn dan alleen vriendschap. En op een dag hou je het niet meer, en móet je haar je liefde verklaren. Waarop ze de vreselijke woorden spreekt dat ze 'op die manier niets voor je voelt' en dat ze je meer beschouwt 'als een soort broer', wat ze ook nog hoger aanslaat. Goedbedoelde, maar daarom niet minder dodelijke woorden.

Gladde patjakker

En wat doe je dan? Je wordt filmjournalist. Of, zoals Ryan Reynolds in Just Friends, je wordt een gladde platenproducer met een afgetraind lijf waar vrouwen naar smachten. Terwijl hij tien jaar terug op de middelbare school als vetzak werd uitgelachen. Sindsdien heeft Chris Bander (Reynolds) New Jersey voor Los Angeles verruild en is hij nooit meer teruggeweest.

Maar dan wordt hij vlak voor kerst opgescheept met een leeghoofd blond zangeresje (Anna Faris in een geestige Paris Hilton-parodie) dat door haar onkunde een privé-vliegtuig een noodlanding laat maken, vlak bij New Jersey. En dan is de verleiding voor Chris groot om even bij zijn oud-klasgenoten in te wrijven dat de dikzak van destijds intussen goed heeft geboerd. En ook Jamie (Amy Smart), zijn hartsvriendin van toen, zal weten dat ze een fout heeft gemaakt door niet voor hem te kiezen.

Maar uiteraard loopt dit snode plannetje op allerlei manieren anders. Chris zet Jamie weliswaar op haar nummer, maar gelukkig wordt hij er niet van. Integendeel: hij wordt weer verliefd op haar, en ze blijkt nog even ongenaakbaar als tien jaar terug. Is het de kerstsfeer die de gladde praatjesmaker Chris zal ontdooien?

Anna Faris

Die dominant aanwezige kerstsfeer geeft al aan dat Just Friends als Valentijnskomedie eigenaardig gepland is. Maar ook op de film zelf valt een hoop aan te merken: hij gaat stuurloos van rom-kom naar boertige slapstick en heeft Ryan Reynolds ook niet echt een centraal personage dat tot de verbeelding spreekt. Veel leuker is Anna Faris, die vrolijk voortborduurt op het domme blondje dat ze in een paar scènes van Lost in Translation speelde.

Fans van Ryan Reynolds Van Wilder-komedie zullen wellicht plezier beleven aan Just Friends, fans van Anna Faris kunnen beter wachten tot ze binnenkort in Scary Movie 4 weer de hoofdrol speelt. Just Friends is wel de ultieme date-movie voor schuchtere jongens en hun beste vriendin, mits ze erom kunnen lachen wanneer ze na afloop meer willen maar van het meisje te horen krijgen dat ze liever 'gewoon vrienden' wil blijven.

Het Parool: "Humor irriteert vooral (..) Kumble slaat zowel in de romantische als de komische registers alle akkoorden mis"
De Volkskrant: "de voorspelbaarheid is niet het grootste probleem; Kumble (..) laat zijn acteurs maar wat aanrommelen"
In 20 zalen