Hartverscheurende film over de geheime liefde tussen twee cowboys. Grote kanshebber voor de Oscars.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Sinds Brokeback Mountain vorig jaar september de Gouden Leeuw won op het filmfestival van Venetië maakt de film furore als 'the gay cowboy movie'. Die beschrijving doet de film ernstig tekort: het is alsof je Titanic beschrijft als 'the iceberg movie'. Maar sinds zelfs president Bush werd gevraagd of hij de film al had gezien (antwoord: nee, en hij was het ook niet van plan) weet iedereen dat Brokeback Mountain 'die film met die twee homocowboys' is.

Gelukkig valt vanaf deze week eindelijk in de bioscoop te constateren dat het fraaie drama meer behelst- je krijgt tenslotte ook niet zomaar acht Oscarsnominaties.

Mondharmonica

Brokeback Mountain begint in 1963, wanneer de twee cowboys Ennis del Mar (Heath Ledger) en Jack Twist (Jake Gyllenhaal) elkaar leren kennen. Ze zijn allebei op zoek naar werk en een veehouder (Randy Quaid) heeft een baantje voor ze: samen een zomer lang schapen hoeden op Brokeback Mountain.

De cowboys -eigenlijk sheepboys dus- hebben in het kantoortje van de veehouder nauwelijks een woord gewisseld en doen dat op de berg evenmin. Vooral Ennis is weinig spraakzaam, en veel gebeurt er aanvankelijk niet in de drie kwartier die Ang Lee voor de zomer van 1963 uittrekt: blikken bonen worden opgewarmd bij het kampvuur, er klinkt een mondharmonica en af en toe wordt er een eland geschoten om het eentonige menu af te wisselen. Maar op een koude avond kijken de twee te diep in de whiskyfles en in het kleine tentje slaat vervolgens de vonk over in een ruwe vrijscène die meer op vrij worstelen lijkt.

De volgende ochtend is de sfeer als die na een dronken one-night stand: beide cowboys haasten zich te zeggen dat ze geen homo zijn. Desalniettemin slapen ze de volgende nacht weer samen en groeit hun verblijf op de berg die zomer uit tot een romantische idylle.

Sneltreinvaart

Maar aan de zomer komt een vroeg einde wanneer de veehouder toevallig ziet dat de twee het wel heel goed met elkaar kunnen vinden, ten koste van de schapen. Bij het afscheid laten de twee stoere cowboys niet al te veel van hun gevoelens merken. Maar wanneer Jack weg is stort Ennis in een steegje in elkaar, in een hartverscheurend moment.

De volgende vier jaar vliegen in sneltreinvaart voorbij: beide cowboys trouwen en krijgen kinderen. Jack weet bij een rodeo de rijke Lureen (Anne Hathaway) in zijn lasso te vangen, Ennis treft het financieel een stuk minder met Alma (Michelle Williams). Pas wanneer ze elkaar na vier jaar weer zien voor een weekendje vissen leven ze weer op. Alma is verbijsterd wanneer ze de hartstochtelijke begroeting tussen de twee ziet, en trekt haar conclusies wanneer de twee steeds vaker een weekendje gaan vissen maar nooit iets schijnen te vangen.

Tegelijkertijd vraagt Jack of Ennis niet samen met hem een ranch wil beginnen, maar Ennis durft dat niet aan, vanwege een jeugdtrauma. Naarmate er meer jaren verstrijken wordt de herinnering aan de zomer van 1963 met terugwerkende kracht ook voor de kijker een onbereikbare idylle.

Universeel gegeven

Het knappe van Brokeback Mountain is dat Lee de onmogelijke liefde tussen de twee hoofdpersonen voor iedereen voelbaar maakt. Onbereikbare liefde is nu eenmaal een universeel gegeven, of het nu om twee cowboys gaat, of twee mensen op een zinkend schip (Titanic) of twee ex-geliefden in oorlogstijd (Casablanca).

De kracht van Brokeback Mountain zit niet in het baanbrekende aspect van twee homo-cowboys, al doet de voorpubliciteit dat wel vermoeden, maar juist in herkenbare gegeven van de verloren liefde van je leven. Dat maakt dat Brokeback Mountain iedereen bij de keel grijpt, mede dankzij het knappe introverte acteerwerk van Ledger en Gyllenhaal en de al even terughoudende regie van Lee. Daardoor groeit deze intieme lowbudget film uit tot een romantisch drama van epische afmetingen, dat terecht werd bekroond met acht Oscarnominaties.

Het Parool: "Brokeback Mountain is een degelijk drama, maar geen meesterwerk (..) een subtiel geacteerde film"
De Volkskrant: "Brokeback Mountain maakt het peilloze verdriet over onvervulde verlangens tastbaar"
In 27 zalen