Redelijke komedie met Jim Carrey en Téa Leoni als een berooid echtpaar dat bankovervallen gaat plegen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Twaalf jaar draait Jim Carrey nu alweer mee in Hollywood, als de komiek met het rubberen gezicht. Zijn beste rollen speelde hij echter met een uitgestreken gezicht, in The Truman Show en Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Maar een ingetogen Carrey betekent helaas geen kassa: de vermoeiende postenmakerij van Bruce Almighty betekent daarentegen wél Cash & Carrey. En dus grijpt de komiek voor zijn fans regelmatig terug op de fratsen die hem groot hebben gemaakt.

Kat in de zak

Zo ook in Fun with Dick and Jane, losjes gebaseerd op een gelijknamige komedie uit 1977, die zijn titel trouwens weer ontleende aan een bekende Amerikaanse kinderboekenserie. Het uitgangspunt is hetzelfde gebleven, maar wel aangepast aan de moderne tijd. Een echtpaar, gespeeld door Carrey en Téa Leoni, weet het anno 2000 als tweeverdieners met één kind aardig te rooien in de suburbs. Dat vergt wat offers: hun zoontje wordt opgevoed door de Mexicaanse hulp en spreekt als gevolg daarvan vloeiend Spaans, wat aanleiding is voor een van de aardigste running gags.

Zwaardere offers zijn nodig wanneer Dick een promotie krijgt die een kat in de zak blijkt: hij moet als kersverse woordvoerder live commentaar geven op het beursschandaal waarin de firma is verzeild geraakt. Al snel daarop is hij ontslagen en dat Jane intussen haar vervelende baan heeft opgegeven - op Dicks aanraden nog wel- maakt hun situatie ineens behoorlijk nijpend. En anno 2000 is het voor een IT-er als Dick erg lastig weer een baan te vinden. Nadat er op van alles is bezuinigd, van de tv tot aan het gazon, zien Dick en Jane nog maar één uitweg: bankovervallen plegen.

Cher

Deze als vanzelfsprekend gepresenteerde noodsprong is niets meer dan een aanleiding voor kluchtige situaties vol vergezochte vermommingen. Praktisch is het niet om je als man bij een overval uit te dossen als Cher -naaldhakken en strakke jurk maken vluchten vrijwel onmogelijk- maar fans van Carrey op drift zullen niet meer bijkomen. Gelukkig bevat de wisselvallige komedie ook subtielere grappen (zoals de voortdurend Spaans sprekende zoon) en zelfs satirische speldenprikken naar bedrijven waarvan de bazen hun personeel laten boeten voor hun beursschandalen. Zo biedt Fun with Dick and Jane van alles wat en probeert Parisot (maker van het helaas veel betere Galaxy Quest) iedereen te vriend te houden. Fun with Dick and Jane is een aardige komedie, maar iets meer fun (of desnoods satire) was welkom geweest.

Het Parool: "luidruchtige komedie (..) stripverhaal met veel visuele flair"
In 75 zalen