Britse komedie met Rowan Atkinson als dominee die grossiert in gezinsproblemen.
#

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor de een zal Rowan Atkinson altijd Mr. Bean blijven, voor de ander Blackadder. Zo vilein en welbespraakt hij als Blackadder was, zo zwijgzaam en onnozel was hij als Bean. En fans van de ene serie zijn zelden fans van de andere- zoveel verschilt de humor. Dat is wellicht ook de reden waarom de filmcarrière van Atkinson weinig succes heeft gehad- behalve wederom als Bean, in de gelijknamige film. Goed, hij zat in Four Weddings, maar dat was een bijrol. Prominentere rollen in Rat Race en in de Bond-parodie Johnny English pakten toch minder succesvol uit dan zijn tv-series.

Gladde golfleraar

Met Keeping Mum doet Atkinson weer een poging, als een dominee, Walter Goodfellow geheten. Zijn dochter kent weinig gene in het dorp waar ze wonen en laat zich desnoods in een busje voor het huis door haar zoveelste vriendje nemen; zijn vrouw Gloria (Kristin Scott Thomas) komt daarentegen in de echtelijke sponde zoveel tekort dat ze haar heil zoekt bij een gladde golfleraar (Patrick Swayze). De verstrooide dominee heeft het allemaal niet door, zo druk als hij is met het broeden op een perfecte preek.

Nieuwe ontwikkelingen dienen zich aan met de komst van een nieuwe huishoudster, Grace (Maggie Smith). Op het oog een lief oud dametje, maar haar hutkoffer kennen we uit de proloog. Toen behoorde hij toe aan ene Rose, die 43 jaar terug zwanger werd opgepakt met twee lijken in haar hutkoffer: die van haar man en zijn minnares. Die hutkoffer staat nu in huize Goodfellow. Wat heeft Grace dus allemaal te verbergen?

Keeper Atkinson

Keeping Mum is een typisch Britse komedie, die een kalme opbouw kent. Door omstandigheden zag ik niet meer dan het eerste half uur, dus kan ik niet beoordelen of de kalme opbouw tot een trage film leidde, een slappe klucht of juist tot een goed vertelde komedie. Het Parool noemt de breed neergezette truttigheid als sterk punt, De Volkskrant vindt dat Keeping Mum daardoor nooit de juiste toon weet te vinden. Kortom: fans van Rowan Atkinson -die ook nog als keeper te zien is- moeten zelf maar gaan kijken of dit hun cup of tea is.

Het Parool:" "De zelfspot waarmee die ogenschijnlijke tuttigheid gepaard gaat, geeft Keeping mum een bijzonder plezierige toon."
De Volkskrant: "Zwarte komedie in saai Brits dorpje (..) weet nooit helemaal de juiste toon te vinden"
In 57 zalen