Briljante remake van de filmklassieker vermaakt, ontroert en is nog spannend ook.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Toen Peter Jackson als kind de klassieker King Kong (1933) zag wilde hij regisseur worden om zijn eigen versie te kunnen maken. Zelden was de term 'pet project' dus meer van toepassing. Tien jaar terug stond hij al in de startblokken maar kreeg hij het budget niet rond. Dus stortte hij zich 'maar' op zijn tweede keus, de Lord of the Rings-trilogie. Deze week lost Jackson eindelijk zijn belofte in, en hoe: King Kong is niet minder dan briljant. De gorilla overtuigt zo goed dat we met zijn blonde geliefde Ann Darrow (Naomi Watts) een traantje meepinken wanneer het monster onrecht wordt aangedaan.

Skull Island

Maar het duurt nog wel even voor de grote gorilla uit de titel zijn opwachting maakt: een dik uur, bijna even lang als het origineel in zijn geheel duurde. Niet dat de kijker zich tot die tijd hoeft te vervelen. We krijgen een zwierig beeld van New York anno 1933, tijdens de crisisjaren. Daar tracht revuemeisje Ann Darrow tevergeefs haar baan te behouden. Tegelijkertijd probeert de gedreven filmmaker Carl Denham (Jack Black, met een bezeten blik) zijn natuurfilms te slijten, Ook hij dreigt op straat te worden gezet, maar hij kaapt zijn nog niet afgemaakte film en neemt de benen.

En passant pikt hij Ann op als nieuwe hoofdrolspeelster. Met zijn geldschieters op zijn hielen weet Denham op het nippertje per boot te ontsnappen. Door een list weet hij ook zijn scriptschrijver Jack Driscoll (Adrien Brody) tegen diens zin mee te nemen- een noodzaak, want het script is namelijk nog niet af. Hun geheime bestemming staat op een mysterieuze kaart die Denham in handen heeft gekregen: het nog onontdekte Skull Island, waar volgens de legende monsters zitten.

Muiterij en schipbreuk dreigen, maar de boot weet Skull Island te bereiken, waar het inderdaad niet pluis is. De grappig dansende inboorlingen uit de oude versie van King Kong hebben plaatsgemaakt voor moordlustige types, en dat is nog maar de eerste schok. Ann zet pas echt een keel op wanneer ze als offer wordt geconfronteerd met de oerwoudkoning zelf: King Kong!

Rafelrandjes en romantiek

Kong werd tot leven gewekt door Andy Serkis, in King Kong ook als kok te zien. Serkis zette via een beproefd procédé, met bewegingssensoren, in Lord of the Rings al een memorabele Gollum neer en ook zijn King Kong is verbluffend levensecht. Kong is volkomen overtuigend, van zijn monsterlijke bewegingen tot aan zijn menselijke gelaatsuitdrukkingen. De rest van de special effects zijn ook prima in orde, al valt Jackson hier een daar op rafelrandje of een slordigheidje te betrappen, zoals wanneer er met reddingsbootjes op zee wordt gevaren. Haastwerk, of een ode aan de B-film? Het maakt niet uit, omdat het niet afleidt. Want alles klopt aan King Kong: van de muziek (die ook al op het laatste moment werd veranderd door een andere componist in te huren) tot de onmogelijke relatie tussen een blond meisje en een acht meter hoge aap. Jackson neemt risico's door het duo zelfs samen romantische gekheid uit te laten halen, maar het werkt allemaal.

T. Rex

Jackson houdt zich behoorlijk trouw aan het origineel, tot aan klassieke dialogen toe. De belangrijkste wijzigingen is bijna alleen maar verbeteringen, omdat ze het verhaal logischer maken. Hij herstelt bovendien de 'lost spider pit scene', de beroemde verloren geraakte scène waarin de scheepsbemanning belaagd wordt door enorme insecten weer in ere. Voorts vecht Kong niet tegen één Tyranosaurus Rex, maar tegen drie.

En wie Jackson ervan verdenkt dat hij gemakzuchtig een vleugje Jurassic Park aan zijn film toe wilde voegen moet het origineel nog maar eens goed bekijken: 72 jaar denderden er ook al dino's rond op Skull Island. King Kong is dé film voor de feestdagen, waarbij wel aangetekend moet worden dat sommige scènes te eng zijn, zeker voor wie niet van insecten houdt. Maar dat geeft meteen alweer aan hoe sterk King Kong is. De verwachtingen waren huizenhoog gespannen maar het hoge woord kan er uit: Kong ís king!

Het Parool: "King Kong biedt denderend amusement met een lach en een traan en heeft alles in zich om opnieuw een fenomeen te worden. "
De Volkskrant: "King Kong is blockbuster, B-film, noodlotsdrama en een ouderwetse, epische avonturenfilm ineen; alles is groot en groots"
In 134 zalen