Fascinerende documentaire over een fanatieke berenliefhebber die zijn natuurliefde met de dood moest bekopen.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Werner Herzog zocht in zijn carrière als filmmaker regelmatig de grenzen op, bij voorkeur ver in de natuur. Legendarisch zijn de verhalen over het schip dat ten bate van de film Fitzcarraldo (1982) over een heuvel diep in het regenwoud getrokken moest worden. En dan had de film ook nog een geschifte acteur Klaus Kinski in de hoofdrol. Herzog weet dus wat obsessie is, en dat zal zijn belangstelling verklaren voor het bizarre leven van Timothy Treadwell, de Grizzly Man uit de titel van Herzogs laatste film.

Dertiende zomer

De blonde Treadwell leefde dertien zomers lang tussen de grizzly's in Alaska, meestal zonder menselijk gezelschap. De laatste vijf zomers nam hij een videocamera mee en dat leverde ruim honderd uur materiaal op waarin Treadwell naar voren komt als -op zijn aardigst gezegd- een naïeveling vol goede bedoelingen. Hij wilde de grizzly's beschermen tegen jagers, maar liet ze door zijn aanwezigheid eerder wennen aan mensen, waardoor ze tam werden.

Maar nog zeker wild genoeg om zichzelf te kunnen verdedigen, hetgeen Treadwell aan den lijve ondervond: toen hij in oktober 2003, na zijn dertiende (!) zomer, langer dan normaal bleef hangen in zijn vertrouwde natuurlijke omgeving werden hij en een vriendin die hem vergezelde verscheurd door de grizzly's die hen zo dierbaar waren.

Cheers

Die gruwelijke afloop wordt al in het begin van de film verteld, aangezien Herzog vooral benieuwd is naar wat Treadwell dreef. Herzog levert zijn eigen interpretatie op de voice-over, met een vet Duits accent, zodat hij aan een stereotiepe psychiater doet denken. De voormalige surfer mislukte als acteur, hoewel het weinig had gescheeld of zijn leven had er anders uitgezien: hij was de laatste concurrent van Woody Harrelston voor de rol van barman in Cheers.

Maar dat werd dus Woody, waarop Treadwell aan de drank raakte en zijn hekel aan de maatschappij groeide. De beren gaven hem een nieuw doel in het leven, ver weg van de menselijke jungle. In zijn dialogen met de videocamera spreekt Treadwell -die aan Owen Wilson doet denken- meestal met kinderlijk enthousiasme over grizzly's en vossen, maar in minder vrolijke buien tiert hij erop los over jagers, industriëlen en ander gespuis.

Koptelefoon

Ook van zijn dodelijke confrontatie met zijn geliefde beren zijn video-opnames, maar alleen het geluid is geregistreerd. Dat is aangrijpend genoeg. Niet dat we het te horen krijgen: Herzog beluistert -in beeld, met koptelefoon op- de gewraakte passage in het bijzijn van een goede vriendin van Treadwell, en zegt daarna met gevoel voor drama dat ze hier nooit naar mag luisteren en de tape het beste kan weggooien.

Een vreemd advies voor iemand die net 100 uur nagelaten videomateriaal heeft doorgespit om er een eigen documentaire van te maken. Het zij Herzog vergeven, aangezien hij met zijn fascinerende film op kritische wijze eer bewijst aan Treadwells werk. Het Parool: "Grizzly man is één van Herzogs beste films geworden"
De Volkskrant: "schetst een fascinerend beeld van een verwarde geest"
In 5 zalen