Onwaarschijnlijke romantische komedie waar de kijker toch in meegaat, dankzij de innemende hoofdrolspelers.

Verstokte vrijgezellen in romantische komedies zijn zelden onappetijtelijke types. De kijker -vrijgezel of niet- leeft zich namelijk liever in met het wel en wee van iemand die er ook nog eens leuk uit ziet. Zoals Elizabeth (Reese Witherspoon) in Just Like Heaven. Pittig ding, leuk om te zien en toch wil het met de mannen maar niet lukken.

Wellicht omdat ze workaholic is, en als arts alleen mannen ontmoet die gewond zijn, zoals een collega haar onder de neus wrijft. Of werkt ze zo hard om niet alleen thuis te hoeven zitten? Terwijl ze toch een uitzonderlijk mooi appartement heeft, maar daar komen we later pas achter. Hoe dan ook, dokter Elizabeth draait regelmatig diensten van een etmaal (niet gezond, ook niet voor haar patiënten). Na zo'n dienst rijdt ze, op weg naar een blind date nog wel, met haar auto tegen een truck aan.

Geest

Vervolgens maken we kennis met David (Mark Ruffalo), een jonge weduwnaar die het verdriet om zijn gestorven vrouw verdrinkt. Desondanks heeft hij geen bierbuik, om de hierboven al gegeven reden: rom-koms hebben bij voorkeur knappe hoofdpersonen. Hij is op zoek naar een appartement, en elk aanbod keurt hij door op de bank te gaan zitten. Daar zal hij immers de grootste tijd doorbrengen, met zijn biertje in zijn hand.

Hij valt voor een fraai appartement met daktuin een uitzicht. Het enige bezwaar is dat hij het slechts per maand kan huren; de eigenaresse kan elk moment terugkomen meldt de familie. En deze eigenaresse -Elizabeth, maar dat had u al geraden, of in de trailer gezien- komt inderdaad al snel terug, maar dan wel in geestverschijning. Wat er met haar aan de hand is laat zich raden, maar Elizabeth en David doen er een halve film over om daar achter te komen. En vervolgens nader tot elkaar te komen, wat evenmin een verrassing mag zijn bij een romantische komedie. Eindelijk liefde! Klein probleempje: Elizabeth is een geest en David kan haar dus niet aanraken.

Medium

Just Like Heaven maakt dankbaar gebruik van de kennis die bioscoopbezoekers hebben overgehouden aan films als Ghost. We staan er bijvoorbeeld niet meer van te kijken dat de onstoffelijke Elizabeth wél door muren kan, maar niet door vloeren valt. Het helpt ook dat de beide hoofdpersonen in deze onwaarschijnlijke rom-kom worden gespeeld door goede acteurs met een innemende verschijning- al dan niet als geest. En het laatste duwtje in de goede richting geeft de heerlijk zweverige Jon Heder als het wazige medium Daryl dat David van paranormale adviezen voorziet.

Bedenkelijker is de pro-life boodschap die aan het eind de boventoon voert, met een absurd argument tegen de euthanasie van coma-patiënten. Maar goed, Just Like Heaven is bedoeld als lichtverteerbare kost, en op papier mag de film dan volkomen onzin lijken, uiteindelijk weten de hoofdrolspelers het verhaal wel tot leven te wekken.

Het Parool: "frisse variant op een uitgemolken genre (..) al is het spijtig dat de ironie het uiteindelijk toch tegen mierzoet sentiment af moet leggen."
De Volkskrant: "Parmantige geest in speelse komedie (..) Reese Witherspoon (..) is de ideale actrice voor zulke komedies"
In 56 zalen