Geestige en griezelige familiefilm, gebaseerd op de boeken van Paul van Loon.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

De vierde Pottter-film werd onlangs gekeurd voor 12 jaar en ouder- een hogere adviesleeftijd dan de eerdere Potters. The Chronicles of Narnia zal rond de kerst in twee versies verschijnen: een voor boven de zes en een voor boven de twaalf jaar. En de enge trailer van De Griezelbus (voor boven de zes jaar, maar met een adviesleeftijd van boven de acht) leverde al gemor van bezorgde ouders op. Want zou de film niet te eng zijn voor de tere kinderzieltjes?

Griezelbus-regisseur Pieter Kuijpers (Van God Los) heeft gelijk als hij zegt dat je daar ook weer niet te benauwd voor moet zijn: een nachtmerrie op zijn tijd hoort net zo goed bij opgroeien als een kaplotgevallen knie. En kinderen zouden pas echt geschokt zijn als een film die tenslotte De Griezelbus heet níet eng was.

Griezel met zachte g

Wat de bus betreft lost de film zijn beloftes in: die is behoorlijk eng. Maar voor het zover is maken we eerste kennis met de 11-jarige Onnoval, een dromerig jochie met zwart haar, kunstzinnige ouders die zelf ook schrijversambities heeft. Zijn kamer staat vol met griezelige spullen en zelf mag hij graag enge verhalen en romantische gedichten schrijven.

Op school wordt dit buitenbeentje gepest, met name door de pocherige Gino met zijn aanstellerige hanenkam. Alleen de mooie Liselore is aardig tegen hem, maar ze ergert zich er ook dat Onnoval niet voor zichzelf kan opkomen. Dat vinden zijn ouders (geestige rollen van Sylvia Poorta en Theu Boermans) ook, en hoe lief zijn moeder Gerda het ook bedoelt, ze zegt altijd net de verkeerde dingen. Of ze is midden in een creatieve bui een schilderij aan het maken wanneer Onnoval haar nodig heeft. Aan zijn vader Sok heeft Onnoval nog minder: die probeert al twintig jaar een goed nummer te schrijven en zit daarom meestal aan een gitaar te plukken.

Geen wonder dat Onnoval bij gebrek aan begrijpende ouders luistert naar de vreemde verschijning Ferluci, die hem met een zachte g lijmt en Onnovals enge verhaal de Griezelbus ontfutselt, over een schoolreisje dat een nachtmerrie wordt. Waarop dit ook echt lijkt te gebeuren, ten koste van de vervelende Gino. Maar het was nooit Onnovals bedoeling om echt wraak te nemen op zijn plaaggeest.

Willem Nijholt

De Griezelbus is een echte Hollandse griezelfilm, waarin de vampiers een zachte g hebben en in de duinen rondwaren. Dat is tevens ook het bezwaar van de film: de special effects zijn natuurlijk niet te vergelijken met die van Harry Potter, maar daar is de jonge griezelfan wel mee verwend. En de schuchtere Onnoval is ook een beetje een watje vergeleken met Harry P. De kinderen zijn sowieso wat flets gespeeld.

Willem Nijholt zet daarentegen charmant schmierend een heerlijk vette vampier neer waar ook ouders veel plezier aan zullen beleven, in de vorm van jeugdsentiment. Angela Schijf is bijna onherkenbaar als Zuster Ursula, ook al met vampiertandjes. En ook de ouders van Onnoval zijn goed getroffen. De Griezelbus zal niet snel te eng zijn voor kinderen van acht jaar en ouder; hooguit net iets te kinderachtig.

Het Parool: "Sfeervol, knap gemaakt horroravontuur"
De Volkskrant: "een zelfverzekerde en tegelijk ouderwets aandoende productie (..) aanstekelijk amusement"
In 114 zalen