Soldaten in de loopgraven sluiten op kerstavond 1914 een spontaan bestand. Goede bedoelingen leiden tot kerstkitsch.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Het is 1 december, de eerste dag van de feestmaand en met Merry Christmas is de eerste kerstfilm over de kerst meteen binnen. Merry Christmas, dat eigenlijk Joyeux Noël heet omdat de regisseur Frans is, begint sterk. In drie scènes dreunen drie schoolkinderen, uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, versjes op die overlopen van haat tegen andere volkeren. We schrijven dan ook 1914, en de Eerste Wereldoorlog -toen nog de Grote Oorlog geheten- begint.

Nog voor we goed en wel kennis kunnen maken met onze hoofdpersonen -een Franse luitenant, een Duitse tenor en twee Schotste broers- bevinden ze zich ergens in Frankrijk in de loopgraven, op een steenworp aftand van elkaar, met tussen hen een dodelijk niemandsland. Wie zich uit de loopgraaf waagt is ten dode opgeschreven.

Doedelzak

Totdat kerstavond 1914 aanbreekt en een kerstsfeer in de koude loopgraven daalt. De Duitse tenor was door zijn geliefde (Diana Krüger uit Troy) uit de loopgraven gelokt om een recital voor hooggeplaatste militairen te houden, maar verlangt bij de overdaad van champagne en lekker eten terug naar zijn lotgenoten in de loopgraaf. Dus keert hij terug naar de met kerstbomen versierde loopgraven, om kerstliederen te zingen.

De Schotse troepen hebben dan net hun doedelzakken op temperatuur gebracht om eveneens stemmige kerstmuziek ten gehore te brengen. Na een patriottistisch nummertje besluiten ze de tenor te begeleiden, want niets zo internationaal als kerstliederen. Waarop de Duitse tenor, met een kerstboom in zijn hand, zich zingend in niemandsland waagt. De Schotten wagen zich dan ook in het zicht van de vijand, waarop de Franse niet kunnen achterblijven. Even later is het spontane bestand een feit en wordt er in niemandsland in drie talen geproost op de kerst.

Kerstkitsch

Merry Christmas loopt over van goede bedoelingen, maar de boodschap ligt er veel te dik bovenop. De soldaten zitten in hetzelfde schuitje: ze zijn kanonnenvoer ongeacht uit welk land ze komen; verder is oorlog vreselijk en verbroedert vrede. Geen verkeerde boodschap, maar hij krijgt in Merry Christmas zo'n zoete uitwerking dat het kerstkitsch wordt, al net zo nep als kunstsneeuw op een namaakboom. Dat de film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal doet daar niets aan af.

Het Parool: "een intrigerend onderwerp, dat weinig subtiel is uitgewerkt. Alles wordt uitgelegd, niets wordt aan de verbeelding overgelaten."
De Volkskrant: "wat geforceerde feelgood-film (..) clichérijke personages"
In 8 zalen