Recensieoverzicht: De Vuurlinie plaatst Kroon kritiekloos terug op voetstuk
AD - twee sterren
"Ook als een meer algemeen portret van een getraumatiseerde veteraan die toevallig Marco heet, is De Vuurlinie veel te plat. Dat wordt helaas niet gecompenseerd door bloedstollende oorlogssequenties. Reiné (regisseur Roel Reiné, red.) heeft beslist visuele flair, maar de vele scènes aan het front (in de vorm van flashbacks) zijn onoverzichtelijk gefilmd en slordig gemonteerd."
"Het geheel wordt vervolgens dicht gesausd met non-stop pathetische filmmuziek. Aan de acteurs ligt het niet. Als we al iets van het trauma voelen, komt dat door Waldemar Torenstra en Sallie Harmsen. Die twee sterren zijn voor hen."
De Volkskrant - twee sterren
"Sallie Harmsen levert sterk spel als Kroons anker, maar de andere nevenpersonages, zoals advocaat Knoops (Jeroen Spitzenberger), komen eveneens nauwelijks uit de verf."
"De wankel geënsceneerde rechtszaak die de finale van de film vormt, mengt bovendien matigjes met de Afghaanse scènes. De afwisseling tussen die twee tijdslagen voelt steeds willekeuriger, meer als truc om de film op gang te houden dan als een betekenisvolle interactie."
NRC - twee sterren
"Er is veel matig aan de film. Zoals de casting van Waldemar Torenstra in de (slachtoffer)rol van Marco Kroon. Hij oogt, beweegt noch spreekt als Kroon. In plaats daarvan varieert hij twee uur lang tussen drie acteerstanden: boos, verdrietig en koe-ogig."
"Een complex verhaal, waarin waarheid werd beneveld door mogelijk trauma, mediaspeculatie en volksophef, wordt door De Vuurlinie platgeslagen en gereduceerd tot een misleidend simpel heldenverhaal."
Trouw - drie sterren
"Deze 'filmische interpretatie' van Kroons chaotische leven blijft dicht bij diens conflicten met schematisch neergezette tegenstanders. Eerder een poging tot rehabilitatie van Kroon, die op de aftiteling nadrukkelijk wordt bedankt, dan een film die boven het anekdotische uitstijgt om iets te zeggen over trauma, militaire eer en ontspoorde agressie."
Het Parool - geeft geen sterren
"De achronologische vertelling lijkt een logische keuze voor het verhaal van een man met posttraumatische stress: voor Kroon is de oorlog immers niet voorbij; hij dringt zijn dagelijks leven voortdurend binnen. En toch, door zijn daden in de oorlog langzaam te onthullen en zijn agressie in Nederland te bagatelliseren, heeft Reiné controle op ons perspectief van Kroon."
"Elke keer dat Kroon uit zijn slof schiet, worden we getransporteerd naar zijn verleden in Afghanistan. Deze momenten herinneren ons aan zijn uitmuntende leiderschap en lijken daarmee zijn gedrag te rechtvaardigen."

NUjij: Uitgelichte reacties