Science fictionfilm van de bedenker van Buffy the Vampire Slayer, gebaseerd op de cult-serie Firefly.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De sf-serie Firefly, over een groepje vrijbuiters in de 26e eeuw kende een korte vlucht: na elf episodes werd de serie eind 2002 de nek omgedraaid. In Nederland werd de serie ook al op een weinig succesvol tijdstip uitgezonden. En dat terwijl bedenker Joss Whedon met Buffy the Vampire Slayer en de spin-off Angel toch twee uitermate succesvolle series had gecreëerd.

Browncoats

Met Serenity neemt Whedon alsnog wraak: in de filmversie van Firefly, genoemd naar het ruimteschip waarin de helden zich voortbewegen, keren alle Firefly-acteurs terug. Whedon, die zijn regiedebuut op speelfilmgebied maakt, wist de studio er kennelijk van te overtuigen dat er genoeg fans van de serie bestonden. Deze zogenaamde 'browncoats' snakken naar een vervolg op de Firefly-serie, en die bruine vlek hoeft zich alleen maar uit te breiden naar de rest van het potentiële publiek.

Dat lukte in de VS helaas niet. De cast is weliswaar goed op elkaar ingespeeld, maar er zitten weinig klinkende namen tussen; en de film zelf komt op het eerste gezicht over als een kruising tussen Alien (een roestig ruimteschip) en vooral The Matrix, compleet met een alternatief universum die vanuit een leunstoel kan worden bereikt middels een pin achterin het hoofd. En dan kent de Serenity-bemanning ook nog een Uitverkorene in de glazige gedaante van River Tam (de verraderlijk breekbaar ogende Summer Glau, die echter flink om zich heen kan trappen).

Reavers

Origineler is dan weer de western-look van deze film, waaraan de bruinjassen hun naam danken. Toepasselijk bovendien, aangezien de ruimtevaarders pioniers op nieuwe planeten zijn, zoals cowboys ooit het wilde westen ontdekten. En de vijandige kannibalistische Reavers lijken weer uit een zombiefilm te komen. Met zijn mix van jatwerk en originele ideeën is het cultgehalte van de film minstens zo hoog als dat van de serie, maar Whedon weet er in elk geval een originele mix van te maken met rommelige en vaak geestige ruimtevaartavonturen.

Het Parool: "aanstekelijk uitgewerkte mix tussen ruimtespektakel en western"
De Volkskrant: "amusante ruimte-western, vol onderhoudende wisecracks en spectaculaire gevechten"
In 12 zalen