Sterk en spannend drama over kwalijke zakenpraktijken in Afrika, met Ralph Fiennes en Rachel Weisz.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Braziliaanse regisseur Fernando Mereilles maakte drie jaar terug een verpletterende indruk met zijn heftige Cidade de Deus (City of God), goed voor vier Oscarnominaties. Zijn nieuwe film, The Constant Gardener , is een thriller die zich afspeelt in diplomatieke kringen in Kenia en is gebaseerd op een boek van John le Carré. Mereilles maakt er opnieuw een spannende film van die ook nog kritische noten weet te kraken.

Diplomatiek versus impulsief

De film is nog maar een paar minuten oud wanneer het centrale personage, Tessa (Rachel Weisz), wordt vermoord. Met een chauffeurs is ze ergens in Kenia overvallen door bandieten- of in een hinderlaag gelokt. De laatst keer dat haar man, de diplomaat Justin Quayle (Ralph Fiennes), haar zag, zwaaide hij haar uit voor haar fatale tochtje. De rest van de film probeert hij steeds geobsedeerde er achter te komen wie Tessa heeft vermoord.

Die zoektocht wordt doorsneden met herinneringen aan Tessa. Zo zien wij dat ze elkaar ontmoetten toen Justin inviel als spreker aan een universiteit. Tessa maakte het hem behoorlijk lastig met haar kritische vragen, onder meer over de Britse inmenging in Irak. Hun politieke denkbeelden mogen dan verschillen, de vlam tussen hen slaat wel degelijk over. Wanneer Justin vervolgens naar Afrika wordt overgeplaatst reist de impulsieve Tessa met hem mee. Maar met haar ongezouten meningen maakt ze het haar man op diplomatieke borrels wederom lastig. Vertegenwoordigers van farmaceutische concerns lijken genoeg te krijgen van deze bemoeial. Wat zou het dat ze Afrikaanse aids-patiënten als proefkonijnen voor nieuwe medicijnen gebruiken? Die patiënten zijn toch ten dode opgeschreven.

Meeslepend

Tussen deze flashbacks door volgt Justin het spoor dat Tessa na haar dood achterliet en maakt hij uiteindelijk dezelfde reis die zij maakte. Zijn diplomatieke houding en onberispelijke verschijning laat hij daarbij steeds meer varen en het aantal mensen dat hij kan vertrouwen neemt steeds verder af. Maar zijn reis brengt hem paradoxaal genoeg ook steeds dichter bij zijn overleden geliefde.

Ralph Fiennes is erg sterk als de stoïcijns ogende diplomaat, die langzaam als een ui wordt afgepeld. Maar ook Rachel Weisz is hartverscheurend als de activiste die zichzelf compleet wegcijfert, tot in het kraambed toe. The Constant Gardener is een sterk en intelligent thrillerdrama, spannend en meeslepend tot het einde. En tussendoor worden ook nog eens harde noten gekraakt over de twijfelachtige rol die medische concerns spelen in Afrika.

Het Parool: "onalledaags interessant (..) alleen al de hoofdrol van Fiennes is subliem"
De Volkskrant: "The Constant Gardener wil teveel tegelijk zijn: een thriller, een liefdesverhaal, een aanklacht"
In 20 zalen