Bizar Spaans melodrama rond comateuze vrouwen

De films van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar draaien meestal om sterke vrouwen. Het bekendste voorbeeld is Todo Sobre Mi Madre, de film waarvoor hij een Oscar won. In Hable Con Ella lijkt het ook even die kant op te gaan, met een vrouwelijke stierenvechter. De slanke diva Lydia maakt echter een misstap en wordt op de horens genomen. Ze belandt in het ziekenhuis, in een coma. Aan haar ziekbed treurt de nieuwe man in haar leven, de journalist Marco die op haar verliefd werd toen hij over haar wilde schrijven.

Balletdanseres

In een parallel verhaal verzorgt de zachtaardige verpleger Benigno het comateuze lichaam van balletdanseres Alicia. Hij is niet anders gewend- hij heeft zijn moeder tot haar dood verzorgd. Benigno helpt Marco met zijn rouwproces door hem de raad te geven: "praat met haar", tevens de vertaling van de titel.

Maar is het wel zo verstandig om advies over te nemen van een man die vrouwen alleen in hulpeloze toestand kent? Want hoe meer we over de verpleger leren kennen, hoe dubieuzer hij lijkt. Zo vertoont zijn verzorging van de comateuze Alicia fetisjistische trekjes.

Worst

Zoals altijd wisselt Almodovar het poëtische af met het banale. Hij laat een assistente van een arts van het toilet komen met de mededeling dat ze "net een enorme worst heeft gelegd". En het filmpje dat in de film zit (ook al een vaste stijlvorm van de Spanjaard) behelst dit keer een 'stomme' zwart/wit-film over een krimpende man die uiteindelijk de vagina van zijn vriendin binnenwandelt. Een minder scabrueze knipoog naar de stomme film is dan weer de aanwezigheid van Chaplins dochter Geraldine.

Langzaam

Almodovar bouwt de spanning dit keer tergend langzaam op. Hable Con Ella is beurtelings een melodrama, een thriller, een religieuze film over mensen die niet meer in God geloven en een ode aan ballet. Dat is veel, en uiteindelijk weet Almodovar niet alle verwachtingen in te lossen. Maar die waren ook hoog na het prachtige Todo Sobre Mi Madre. Dat hij vragen open laat in Hable Con Ella neemt niet weg dat Almodovar wederom een memorabel melodrama heeft afgeleverd.

Het Parool: "Spaans meesterwerk"
De Volkskrant: "ingetogen, ontroerende vertelling over intense liefde en vriendschap"

In 15 zalen