Verbluffende SF van Spielberg met uitstekende Tom Cruise

Na weken van middelmatige films (met Signs als uitzondering) is er eindelijk weer eens reden tot juichen. De combinatie van Steven Spielberg en Tom Cruise levert in Minority Report niet alleen een instant-hit op, maar ook nog eens een intelligente science fiction-film. Dat er een kort verhaal van Philip K. Dick aan ten grondslag lag heeft zeker meegeholpen. Werk van de excentrieke schrijver werd eerder verfilmd in Blade Runner en Total Recall.

Net als Minority Report waren dat SF-films waarin de technologie ondergeschikt was aan de paranoïde gemoedstoestand van de hoofdpersoon.

PreCrime

Ook Minority Report kent weer een briljant uitgangspunt. In 2054 is de misdaad in Washington uitgebannen dankzij het fenomeen PreCrime. Misdadigers worden gearresteerd voordat ze hun misdaad kunnen begaan, dankzij drie 'Precogs' die de wandaden kunen voorspellen.

Het steekhoudende argument dat het toch lastig is iets te voorspellen wat uiteindelijk niet gebeurt, wordt door Spielberg met een overtuigende demonstratie van een PreCrime-inval van tafel geveegd. Tom Cruise is perfect gecast als de showy misdaadbestrijder die als een dirigent het beeldscherm manipuleert. Thuis treurt hij over zijn verdwenen zoon, maar op het werk is hij als een spin in het web.

Kafka

Doch net als bij Vanilla Sky, waarin Cruise zijn zaakjes op arrogante wijze voor elkaar dacht te hebben, komt hoogmoed voor de val. Cruise wordt onverwacht zelf gebrandmerkt als een pleger van een toekomstige moord. Hij is zich van geen kwaad bewust -hij kent het slachtoffer niet eens. Maar het PreCrime-systeem heeft nog nooit gefaald. Dus staat hem niets anders te doen dan te vluchten, en zijn onschuld bewijzen. Dat kan alleen door de moord waarvan hij wordt beschuldigd níet te plegen. Kafka en paranoïa, en dat in een pakkende actiefilm.

H&M

Om uit de handen van zijn ex-collega's te blijven laat Cruise zelfs zijn oogbollen vervangen door een smoezelige arts (Peter Stormare). Het is een gruwelijke scène die Kubricks A Clockwork Orange combineert met slapstick. Paul Verhoeven, die Dick's Totall Recall verfilmde, had de oogarts-scène nauwelijks smeriger kunnen maken dan de brave Spielberg.

Minority Report bevat ook geestige kritiek op de consumptiemaatschappij die in Robocop of Total Recall evenmin hadden misstaan. Ironisch genoeg is net deze week modehuis H&M gestart met een poster-campagne waarin ik toch echt oogarts Stormare meen te herkennen.

Ren je rot!

Is er dan niets op Minority Report aan te merken? Jawel, het slot bevat een scenariotruucje -een verspreking- dat op dit niveau niet thuishoort. Verder blijft het sneu dat Yorick van Wageningen niet mee kan delen in het succes van de film. De acteur werd namelijk van de set gestuurd omdat zijn werkpapieren buiten zijn schuld niet in orde waren. Lullig. En goed, de tagline 'Everybody Runs' is aan de slappe kant. Tenzij die kreet ook bedoeld is als aansporing: iedereen naar de bioscoop!

De Volkskrant: "intelligente blockbuster"

In 108 zalen